april 18, 2024

Grad Podčetrtek: Naložba v turistično prihodnost

Prvi obiskovalci na grad v avgustu

Svetniki občine Podčetrtek so si po včerajšnji občinski seji na terenu ogledali aktualne naložbe, med katerimi izstopa največji projekt na področju turizma - obnova gradu Podčetrtek. Še nedavno propadajoč grad želijo preobraziti v vrhunsko turistično destinacijo, ki bo obogatila lokalno kulturno ponudbo ter okrepila privlačnost regije za obiskovalce.

Občinski svetniki z županom Petrom Misjo ob terenskem ogledu obnove gradu Podčetrtek. (Foto: Radio Štajerski val)

Zgodovina v digitalni dobi
Občina Podčetrtek z državnim in evropskim sofinanciranjem nadaljuje obnovo gradu Podčetrtek, ki se je nahajal zelo slabem stanju. Po odkupu gradu leta 2021 so izvedli niz vzdrževalnih in obnovitvenih del, s čimer so uspeli preprečiti nadaljnje propadanje gradu. Med že izvedenimi deli so zamenjava strešne kritine, obnova fasade, vgradnja stavbnega pohištva, statična sanacija ter delna ureditev terase z razgledom na okolico. Občina je poskrbela tudi za vse inštalacije, vključno z elektriko, kanalizacijo in vodovodom, ter omogočila dostop do interneta. Grad bodo zdaj obogatili še s sodobnimi digitalnimi vsebinami, ki bodo pripomogle k promociji kulturne dediščine in destinacije Podčetrtek, napoveduje župan Podčetrtka Peter Misja.

Misja napoveduje zaključek del v sredini avgusta, ko bo grad odprl svoja vrata za prve obiskovalce, skupaj s prenovljeno grajsko teraso, kjer si bodo lahko gostje privoščili kavico.Občinski svetniki in člani občinske uprave so nazdravili napredku obnove gradu na grajski terasi, ki bo v celoti obnovljena do poletnih mesecev. (Foto: Radio Štajerski val)

Nova doba turizma
Grad Podčetrtek po obnovi ne bo le kulturni spomenik, temveč tudi živahen turistični center. Po končani drugi fazi obnove bo zaživel z novimi turističnimi produkti, ki bodo izkoriščali digitalne tehnologije za promocijo kulturne dediščine. Obnovljene prostore bo mogoče uporabiti za organizacijo dogodkov in porok, načrtujejo pa tudi ureditev grajske kapele in prostorov za zbirko prevodov svetega pisma, ki jo bo podaril priznani telolog Jože Krašovec, pojasnjuje Misja:

Glavni izziv občine je spodbujanje razvoja trajnostnega kulturnega turizma z uporabo dediščine in njenih potencialov. Grad Podčetrtek se delno obnavlja z evropskim denarjem, ki ga je prek Načrta za okrevanje in odpornost zagotovilo Ministrstvo za kulturo, in sicer v višini 1,6 milijona evrov, občina Podčetrtek pa bo v ta projekt vložila skoraj milijon evrov. Projekt je v celoti vreden 2,5 milijona evrov. Kljub temu pa župan opozarja, da bi za celovito ureditev gradu s primernimi vsebinami potrebovali še dodatnih pet milijonov evrov. Druga faza obnove vključuje energetsko, programsko in statično obnovo bivše konjušnice, vključno z obnovo fasade in stavbnega pohištva ter predpripravo statične sanacije na obodnih zidovih (Foto: Radio Štajerski val)

Po grajski poti skozi zgodovino
Hkrati z obnovo gradu pa občina ureja tudi digitalizirano grajsko pot, ki bo obiskovalce na sodoben in zanimiv način poučila in vzpodbudila k raziskovanju notranjosti gradu. Misja pravi, da so dela v polnem teku:

Za sprostitev obiskovalcev bodo poskrbeli z novimi zelenimi površinami in zasaditvami v okviru urbanega parka, kjer bo tudi prostor za občasne prireditve. Župan pričakuje, da bo grajska pot urejena že do konca maja. Celotna vrednost projekta je slabega pol milijona evrov, od tega Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport sofinancira 280 tisoč evrov. (SP)Grajska pot bo namenjena izključno pešcem, s poučnimi postojankami bo nudila unikatno in doživljajsko izkušnjo. (Foto: Radio Štajerski val)