december 25, 2023

Jaslice naznanjajo globoko vero v novo življenje

Jaslice so eden od prepoznavnih simbolov božičnih praznikov. Ljudje jih radi postavljamo pod smrečico, v kakšnem posebej lepem kotu hiše ali kar tako, na polici. Da nam v dom prinesejo misel novega življenja, pripovedujejo božično zgodbo in obujajo spomine na naša otroštva. Običaj je star že slabo tisočletje, pa vendar je še kako pomemben del naše tradicije.

Direktorica Muzeja jaslic Brezje, Andreja Eržen Firšt: V jaslicah ni nič prepuščeno naključju. (slika je simbolična, splet)

V božičnem času leta 1223 je bil sveti Frančišek v majhni vasi Greccio v Italiji. Tam se je ustavil, ko se je vračal s svojega potovanja v Sveto deželo. Majhen, a čudovit kraj ga je močno spominjal na Betlehem. Ker je želel tamkajšnjim prebivalcem kar najbolj natančno prikazati prve trenutke Jezusovega življenja na zemlji, je prišel na idejo, da bi ustvaril prizor, ki bi ga vsi razumeli. V votlino je postavil jasli, Marijo, Jožefa in malega Jezusa. Pripeljal je tudi pastirje in njihove žive živali. S postavitvijo prvih jaslic pa ni samo dosegel, da so si lahko ljudje konkretno predstavljali, v kakšnih razmerah se je rodil Jezus in s kakšnimi težavami sta se srečala Jožef in Marija, ampak tudi to, da so začeli razumeti sporočilo božiča: Bog prihaja v naša običajna, vsakodnevna življenja, tudi na obrobje, da bi nas odrešil. Nad votlino, v katero je Frančišek postavil prve jaslice, so pozneje zgradili oltar in cerkev posvetili asiškemu svetniku.

V stoletjih, ki so sledila, se je tradicija postavljanja jaslic razširila po Evropi in širše. Postale so nepogrešljiv del božičnih praznovanj, vsaka kultura pa je tej tradiciji dodala svoj edinstven pridih. Figuralni prizori Jezusovega rojstva – »jaslice« so se preselili tudi v domove vernikov in širšo kulturo in umetnost. Jaslice so danes pomemben del božičnega vzdušja; marsikje si lahko ogledamo žive jaslice, družine se zberejo in po domovih skupaj postavljajo jaslice, nastajajo najrazličnejše bolj ali manj tradicionalne, ponekod tudi zelo moderne oblike jaslic.

Žive jaslice si te dni lahko ogledamo v številnih krajih, nam najbolj poznane so žive jaslice v Studenicah, vsako leto pa s postavitvami jaslic osupnejo tudi v Božičnem Vojniku, kjer si lahko ogledamo številne postavitve jaslic iz različnih materialov, tehnik, velikosti, oblik. V Sloveniji imamo Muzej jaslic Brezje, ki razstavlja več kot 450 različnih eksponatov jaslic. Tradicija postavljanja jaslic tudi v številnih domovih pa ostaja navdih, ki nas spominja na preprosto, a hkrati tako globoko resnico svete noči v Betlehemu. O simboliki jaslic se je Andreja Kukovič pogovarjala z direktorico Muzeja jaslic Brezje, Andrejo Eržen Firšt. Vabljeni k poslušanju pogovora v dodanem posnetku.