december 25, 2021

Naj vas objame božična sreča!

Prebudili smo se v božično jutro! Leto se je zavrtelo, spet je čas najlepših družinskih praznikov, ki smo jih nestrpno pričakovali in se jih veselili. Čas in čar božiča sta zdaj tukaj. Narava je končala svoj ciklus, da bo lahko začela novega. In v tem času se tudi ljudje vračamo k preteklosti, k svojim koreninam in k veri.

Urban Lesjak: »… vedno rabi človek neke zunanje simbole, ki vabijo človeka v globlje pomene. Ko mi gledamo postavitev jaslic, se človekovo srce odpira v duhovne vrednote. Skromnost, revnost hlevčka kaže, da življenje ne potrebuje nekega blišča, ker je življenje lepo, sveto že samo po sebi.« (Fotografija je simbolična.)

Tokrat je naš božični sogovornik župnik s Polzele, Urban Lesjak, ki poudarja svetost človeka. »Moje sporočilo je samo to,« je povedal, »ohranimo svetost človeka! Ohranimo svetost, da bomo sami živeli v enih svetih odnosih, hkrati pa pustimo tudi drugim, da so ljudje, da lahko ohranijo svoje človeško dostojanstvo. Če bomo to naredili, bo, jaz mislim da, na tem svetu dovolj in veliko svetlobe tudi, ko bomo lučke pospravili in bo marsikaj dajalo upanje in bo svetilo na poti našega življenja. To je moja iskrena želja zame in za vse druge.«

O samem bistvu božiča, o bogati božični simboliki, jaslicah, pa tudi o razhajanjih in delitvah, ki jih je spodbudil koronski čas, je župnik Urban Lesjak spregovoril v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete v posnetku spodaj, z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prijetno poslušanje in vsem – srečen božič!