februar 16, 2023

Ali so naši Katji letos uspeli pustni krofi?

Se tudi vi nikakor ne morete lotiti priprave peke slastnih krofov? Vam nikoli ne uspejo? Mogoče pa jih letos pripravimo skupaj. 

Slastni pustni krofi, ki v tem času ne smejo manjkati.

Pust je pred vrati in skupaj z njim tudi pustni krofi. Katja Žolgar se je odločila, da se letos priprave loti kar sama. No, skoraj sama. Na pomoč ji je priskočil prijatelj, ki obvlada peko krofov, David Šket. Malo za vajo in pripravo na pustni čas, malo pa za "lušte".

Čeprav se vam peka krofov morda zdi zahtevna in se bojite, da vam ne bodo uspeli, vas vseeno spodbujamo, da jih poskusite narediti. V resnici niti ni tako težko. V nadaljevanju prilagamo seznam potrebščin in recept, spodaj pa si lahko ogledate še video posnetek, kjer korak za korakom pokažemo nekaj trikov, ki jih moramo upoštevati, da bodo krofi uspeli za oceno 5!

POTREBUJEMO: 

SUHE SESTAVINE
500 g gladke moke (Mlinotest, primorska posebna moka)
500 g ostre moke (štajerska moka)
2 žlički soli
1 pecilni prašek

KVASNI NASTAVEK
1 kvas (Fala)
1 vanilin sladkor
2 dcl mlačne vode in mleka

MOKRE SESTAVINE
120 g mletega sladkorja
5 rumenjakov
1 celo jajce
5 žlic ruma
1 dcl olja
1 rumov sladkor
Lupinica BIO limone (1 kos)
malo sladke smetane za okus

MLEKO + MLAČNA VODA PO POTREBI (uporabi pri gnetenju)

Za gnetenje lahko uporabite kuhinjski mešalnik ali gnetete z dlanmi ali pa to naredite "po starem", torej uporabite kuhalnico.

POSTOPEK: 

1. V skledo stresemo obe moki, dodamo pecilni prašek in premešamo. V sredini naredimo "jamico" za kvasni nastavek ter ob robu posujemo sol.
2. V jamico nadrobimo kvas, dodamo vanilin sladkor in prelijemo z 2 dcl mešanice mlačne vode in mleka.
3. V drugi posodi zmešamo "mokre sestavine". To pomeni, da v skledo damo 5 rumenjakov, eno celo jajce, 5 žlic ruma, 120 g mletega sladkorja, 1 rumov sladkor, limonino lupinico, 1 dcl olja in dolijemo nekaj sladke smetane. Vse našteto stepemo v penasto zmes.
4. Ko se kvasni nastavek "dvigne", v moko vmešamo mokre sestavine, ki smo jih predhodno stepli.
5. Mešamo ročno ali z mešalnikom. Če se nam zdi, da je testo pretrdo, dodajamo po potrebi še malo mlačne vode in mleka. Testo je pripravljeno, ko se loči od roba posode. Pomokamo in pokrijemo.
6. Pustimo testo vzhajati. Pazimo, da je prostor dovolj topel in da naše testo ni izpostavljeno prepihu. Testo vzhaja približno 50 minut.
7. Po slabi uri vzhajanja nas čaka oblikovanje krofov. Testo pustimo v skledi in si pripravimo tehtnico, s katero si bomo pomagali, da bodo naši krofi enakomerno veliki. Vsak krof naj tehta približno 68 g.
8. Krofe bomo odlagali na pomokan prt, ki mora biti tako velik, da ga lahko prepognemo in naše krofe pokrijemo.
9. Krofe pokrijemo in pustimo vzhajati dobrih 60 minut.
10. V tem času si v loncu pripravimo olje (višina olja 3 prste ali 6 cm).

POMEMBNO je, da imate dovolj globoko posodo, da se krofi ne bodo mogli dotikati dna lonca. NE pozabite na pokrovko. Temperatura olja ne sme presegati 180° C. Olje je pripravljeno, ko vanj pomočimo ročaj lesene kuhalnice in se okoli njega naredijo drobni mehurčki.

Vzamemo vzhajan krof in ga v olje položimo tako, da je zgornji del vzhajanega krofa v olju. Pazimo, da se krofi ne potopijo pregloboko, ker v tem primeru ne bodo imeli "prstančka".
Pečemo 4 minute v pokritem loncu, odkrijemo, obrnemo krofe in jih pečemo še 3 minute.
Vzamemo iz olja, jih odložimo na pladenj in še tople napolnimo z nadevom. Za konec ne pozabite še na sladkor v prahu, ki ga posujemo po vrhu naših krofov.

Preverite, kako sta krofe pekla Katja in David:

PA DOBER TEK!

Galerija slik