december 27, 2023

Ptičja gripa: Kako pravilno ukrepati ob onemoglih pticah?

Z zimskim obdobjem se ne pojavlja le praznična čarobnost, temveč tudi izzivi za prostoživeče ptice. Biolog Dušan Klenovšek deli ključne smernice za ravnanje v času ptičje gripe, hkrati pa svetuje o varnem pristopu k hranjenju ptic v zimskih mesecih.

Plavček. Z odgovornim hranjenem ptic zmanjšamo tveganje za prenos okužb s ptičjo gripo. (Foto: Dušan Klenovšek)

V času ptičje gripe brez dotikanja ptic
Tudi letos se med populacijo ptic pojavlja ptičja gripa, zaradi možnosti prenosa okužbe pa je potrebna večja previdnost kot običajno. Biolog Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka priporoča, da se onemoglih ali poškodovanih ptic ne dotikamo, vsaj ne z nezaščitenimi rokami. Za območje Kozjanskega regijskega parka predlaga, da o najdbi obvestite parkovno naravovarstveno službo. Pomaga, če uspete posneti še kakšno fotografijo, ki bo olajšala odločitev o ukrepanju. Ta mesec so dvakrat ukrepali ob opažanjih onemoglih labodov grbcev na območju Obsotelja, pojasnjuje Klenovšek.

Poškodovane prostoživeče ptice v času, ko obstaja verjetnost okužbe s ptičjo gripo, v Kozjanskem parku prepeljejo na Fakulteto za veterino v Ljubljani. Če niso "gripozne", jih nato premeščajo v Azil za prostoživeče živalske vrste na Muto, razlaga Klenovšek.



Klenovšek svetuje, da se onemoglih ali poškodovanih ptic ne dotikamo, vsaj ne z nezaščitenimi rokami. Na fotografiji labod grbec, ki so ga opazili v Polju ob Sotli (Foto: Dušan Klenovšek)

Odgovorno hranjenje ptic v zimskem času
V hladnejših mesecih mnogi poskušajo olajšati preživetje ptic s hranjenjem na ptičjih krmilnicah. Več vrst hrane kot postavimo, več različnih ptičjih vrst bomo lahko opazovali, razlaga Klenovšek. Opozarja, da v obdobju ptičje gripe to pomeni tudi, da se na takem "zboru" lahko gripa hitro prenaša med posameznimi pticami. Zato priporoča, da različne vrste ptičje hrane razporedimo po večjem območju in tako zmanjšamo možnost prenašanja okužbe.

In kaj ponudimo pticam, da jim olajšamo življenje? "Semena sončnic so za večino prava izbira. Lahko ponudimo tudi koruzo ali na žico nabodene nezluščene arašide. Ščinkavci in rumeni strnadi neradi obiščejo krmilnico, raje iščejo semena na tleh. Kosi, brinovke in še mnoge vrste se bodo razveselile jabolk, mnoge vrste pa seveda energijsko bogatih lojevih pogač. Če te pripravimo sami in jih vlijemo v luknjo debelejše veje, hkrati dobimo priložnost za fotografiranje. Veliki ali srednji detel, verjetno celo zelena ali siva žolna bodo poskrbeli za enako čudovite motive, ki bodo poplačali naš trud," svetuje Klenovšek. (SP)
Ptica velika sinica je med bolj prepoznavnimi pticami Kozjanskega parka. (Foto: Dušan Klenovšek)

Galerija slik