oktober 30, 2020

Strahovi so v tem času normalni – kako jih obvladati?

Od pomladi koronavirus vpliva na vsak naš dan, poseže v skoraj vsako naše opravilo, v skoraj vsak pogovor. Zdravnico Nušo Konec Juričič smo vprašali, kako obvladati strahove, ki se lahko pojavijo, kako si zastaviti dneve, ki jih v večji meri preživljamo doma, in kje je na voljo pomoč.

Pokličimo tiste, ki so osamljeni, svetuje zdravnica Nuša Konec Juričič. Če pa nas strahovi preveč bremenijo, pa poiščimo pomoč. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Že mesece nam koronavirus kroji življenja. Nuša Konec Juričič, zdravnica z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pravi, da je povsem upravičeno, da se bojimo. Spremljajo nas strahovi, da se okužimo, da okužimo koga drugega, kako bodo našo okužbo sprejeli drugi, pa tudi, ali bomo obdržali službo, kako bomo delali od doma. To lahko pripelje tudi v tesnobnost in anksioznost, pa tudi nervozo ali razdražljivost, kar nas še dodatno obremenjuje. Teh občutkov je v zadnjem času več, opaža Konec Juričičeva.

Tukaj in zdaj
Svetuje, da se, če se nas lotevajo takšna občutja, osredotočimo na tukaj in zdaj. Da se vprašamo, kaj lahko mi naredimo zase, za svoje bližnje. Ter da si, ko smo več doma, organiziramo dan – da ga preživimo čim bolj podobno kot v normalnih razmerah. Tako nas bodo manj obremenjevale stvari, na katere nimamo vpliva. Če pa nas skrbi in strahovi preplavijo, pa je pomembno, da poiščemo pomoč.

Pomagajmo si
Ob tem Nuša Konec Juričič poudarja pomen solidarnosti. Pokličimo koga, za katerega vemo, da je v časih samoizolacije osamljen. Pokličimo koga, če smo osamljeni sami. "Pa ne, da bi strašili z ukrepi in z boleznijo. Ampak da preprosto vprašamo, kako so, in se pogovorimo o čisto vsakdanjih stvareh," svetuje Konec Juričičeva. Če pa tudi takšna pomoč ni dovolj, se obrnimo na svetovalnice, kjer nam je na voljo pogovor s strokovnjakom. Izpostavlja med drugim Tom telefon, Klic v duševni stiski s številko (01) 520 99 00, svetovalnice Posvet, pa tudi zdravstvene domove.

O tem, kako se v teh nemirnih časih čim bolj umiriti, kako si zastaviti dan, ko so si dnevi tako zelo podobni. Pa tudi o tem, kako se v času, ko imamo omejene fizične stike, premagovati osamljenost. In predvsem – kako pomagati in kako poiskati pomoč. O vsem tem Nuši Konec Juričič prisluhnite v spodnjem pogovoru. (TMG)