marec 18, 2023

Velikonočnica z Boča v dokumentarnem filmu

Čudovita zaščitena cvetlica velikonočnica raste le malokje, a v naših krajih jo lahko občudujemo na kar dveh rastiščih – na Boletini pri Ponikvi in na Boču. Valikonočnica z Boča je zdaj dobila tudi svoj film.

Velikonočnica je imenovana tudi veliki kosmatinec. (Foto: Matej Vranič)

»Kratek dokumentarni film o velikonočnici obeležuje že desetletja prizadevanj za varstvo narave na širšem območju Boča, Haloz in Donačke gore, kjer je 32 zavarovanih območij. Prav zaradi pestrosti živalskih in rastlinskih vrst je vključeno tudi v evropsko naravovarstveno omrežje Natura 2000. Med najbolj znanimi vrstami je velikonočnica, ena redkih predstavnic stepskih rastlin v Sloveniji, ki ima veliko zgodovinsko in simbolno vrednost. Nahajališče velikonočnice na Boču je med najbolj obiskanimi prav v spomladanskem času okoli velike noči,« pravijo ustvarjali dokumentarnega filma Velikonočnica – Simbol varstva narave Boča. Ustvaril ga je naravoslovni fotograf, režiser in producent Matej Vranič, ogledate si ga lahko v nadaljevanju:

Z dokumentarnim filmom so pozdravili tudi prizadevanja Planinskega društva Poljčane, ki skrbijo za varovanje velikonočnice. Vzdržujejo infrastrukturo in ohranjajo nahajališče, ob cvetenju velikonočnice pa tudi usmerjajo obiskovalce, jih informirajo ter skrbijo, da rastišča ne uničujejo ter cvetlic ne trgajo.

Na našem območju je sicer še eno veliko rastišče te redke, zaščitene rastline, in sicer na Boletini pri Ponikvi. Tam je cvetenje že v polnem razmahu, o čemer lahko več preberete in slišite TUKAJ. (AD)