april 17, 2024

VPOGLED: Univerze, ki združujejo študente upokojence

V Slovenji je 54 univerz za tretje življenjsko obdobje

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje izobražuje, širi obzorja, krajša čas in skrbi za to, da starejši ljudje ostanejo aktivni in v družbi. V celotni mreži je 54 univerz po vsej državi. Zakaj so tako zelo pomembne in kakšne so njihove aktivnosti, preverjamo v Vpogledu.

Krožek ročnih del je bil čisto prvi krožek šmarske UTŽO, obstaja še danes, že od leta 2009 ga vodi Stanislava Vulević. (Foto: FB UTŽO Šmarje)

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje v tem letu slavi 40 let. Začetki so bili v Ljubljani, a mreža se je hitro širila in danes so univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) - v takšni ali drugačni organizacijski obliki - po vsej državi. Anja Deučman se je o izobraževanju odraslih in pomenu univerz pogovarjala z Alijano Šantej iz Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje:    

Tudi številni upokojenci iz naših krajev so člani UTŽO. Ena bolj aktivnih in zelo dobro obiskanih univerz je UTŽO, ki deluje pod okriljem Knjižnice Šmarje pri Jelšah, svoji enoti pa ima še v Bistrici ob Sotli in Kozjem. O podrobnostih z vodjo Jane Turk Šulc

Če želite postati član UTŽO Šmarje pri Jelšah, dobite več informacij TUKAJ. V spodnji galeriji najdete še nekaj utrinkov z različnih aktivnosti UTŽO Šmarje pri Jelšah. 

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.

 

Galerija slik