december 24, 2023

Upanje božične noči je upanje na novo življenje

Tu je tisti najlepši božični čas, ki smo se ga veselili, se nanj pripravljali in ga tako z veseljem pričakovali. Skrivnostno sporočilo božiča povzdiguje družino, rojstvo, preprostost, domačnost in sočutje. Narava je končala svoj ciklus, da bo lahko začela novega. In v tem času se tudi ljudje vračamo k preteklosti, k svojim koreninam in k veri.

Jože Vehovar: Jasli so kraj odvisnosti od človeka. Vsako bitje gleda tja, kjer se prehranjuje. In bog prihaja točno tja, kamor mi gledamo. (slika je simbolična, splet)

Ob mikrofon Štajerskega vala smo povabili župnika iz Rogaške Slatine, Jožeta Vehovarja, ki se takole spominja božičev iz svoje mladosti: »Mi nismo imeli nobenih daril pod smrekco – nikdar. Ker največje darilo je Gospodovo rojstvo. Vse drugo je skoraj nepomembno. Je pa pomembno, da smo skupaj … da smo skupaj delali jaslice, da smo skupaj molili, da smo skupaj šli k polnočnicam, skupaj smo sedli k mizi in je bilo seveda vedno slovesno …«

V pogovoru boste se skrivajo odgovori na številna vprašanja, ki si jih zastavljamo o skrivnostnem božičnem času, ki je poln prispodob in simbolike, pa tudi nekaj lepih misli, ki v tem času potrkajo na naša srca. Župnik Vehovar je med drugim povedal: »V adventnem času nam Janez pravi: Izravnajte svoje steze, vse, kar je bilo hrapavo, naj bo gladko. Vsi lahko začutimo, kako lepo je biti ob jaslicah, kako lepo je biti ob Gospodu … Ko gledam ljudi, ki prihajajo k polnočnicam, bi rekel, da v še tako vase zagledanem človeku današnjega časa je iskra v očeh, je radost in veselje, je upanje in je mir. Vsega tega, kar božična noč prinaša, in Gospod z njo, ko se rodi na ta svet … želim vsem vam. /…/ Voščim vsem blagoslovljen in milosten božič, v novem letu pa korajžno naprej!«

O samem bistvu božiča, o bogati božični simboliki, o jaslicah, pa tudi o tem, zakaj postavljamo božično drevesce, zakaj hitimo k polnočnicam in zakaj nosimo v svoje domove betlehemsko lučko, je župnik Jože Vehovar spregovoril v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete v posnetku spodaj, z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prijetno poslušanje in vsem – srečen božič!