september 4, 2017

Greta Amon: Hrano za ekološke menije pridelamo na naši ekološki kmetiji

Greta Amon je že skoraj štiri desetletja vpeta v delo na ekološki kmetiji in v daleč naokrog poznanem in priznanem Gostišču Amon iz Olimja. Amonovi znanje in tradicijo prenašajo iz roda v rod, vsaka generacija pa doda nekaj svojega. Če so prejšnje generacije zasadile vinograde, so mladi nekaj travnikov spremenili v golf igrišče in z obogateno ponudbo privabili še zahtevnejše goste. 

Greta Amon iz družinskega podjetja Amon Olimje in gostiteljica Mimica Kidrič

Amonovi so bili ena prvih izletniško-turističnih kmetij na Kozjanskem. Naslednje leto bodo minila štiri desetletja delovanja priljubljenega gostišča Amon v Olimju, ki je v tem času preraslo v družbo Amon, d.o.o., s hotelom, odlično restavracijo in vinsko kletjo in golf igriščem. Danes na kmetiji in v gostišču gospodarita Stanko in Greta Amon, ki sta kmetijo podedovala od Stankovih staršev, vodenje podjetja pa sta že predala sinu Alešu, ki z družino predstavlja prihodnost kmetije in gostišča ter seveda golf igrišča Amon. 

Ključna sta tradicija in gostoljubnost
Amonovi so začeli kot izletniško turistična kmetija, danes pa nudijo številnim gostom priznano ekološko, na svoji kmetiji pridelano hrano, h kateri postrežejo kakovostna šmarsko-virštanjska vina. "Smo prva kmetija v Sloveniji, ki ima certifikat za ponudbo ekoloških menijev in tudi vsa živila za menije pridelamo na naši ekološki kmetiji," z zadovoljstvom pove Greta Amon, vesela vsakega novega gosta, ki se ustavi pri njih na pijači ali dobrem kosilu, prespi v hotelu ali pride na partijo golfa. V njihovem hotelu Natura**** na prelepi legi in obdanem z zelenjem so tudi postelje eko, zjutraj pa gostom postrežejo zajtrk "za spomin". "Tako rečemo zato, ker je naraven in ostane gostom v lepem spominu. Pa tudi zato, ker so v njem zelišča, ki dejansko prispevajo k ohranjanju spomina," doda Greta. In njihovi gostje se radi vračajo ... Kako tudi ne, poleg izjemnega gostoljubja v hotelu, restavraciji in vinski kleti so tu še golf igrišče ter zares vabljive peš in kolesarske poti po lepi in neokrnjeni naravi idiličnega Kozjanskega. In na vsakem koraku je čutiti prisotnost ožje in širše družine Amon, ki poskrbi, da je vsak obisk pri njih posebno doživetje. Pa še to povejmo, da so Amonovi iz Olimja poleg številnih doslej prejetih certifikatov ter vinskih in drugih priznanj tudi letošnji prejemnik najvišjega občinskega priznanja - plakete Občine Podčetrtek. Celotnemu radijskemu srečanju, ki ga je gostila Mimica Kidrič, prisluhnite na spodnji povezavi. 

Galerija slik