maj 11, 2023

S slavnostnim koncertom v Šmarju smo proslavili 70-letnico Štajerskega vala

Igral je Policijski orkester,navdušili tudi Nina Pušlar in Nuša Derenda

S sinočnjo slavnostno akademijo v rojstnem kraju Štajerskega vala, nekoč radia Društva ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, smo proslavili častitljivi jubilej najstarejše regionalne radijske postaje v Sloveniji, ki je začela oddajati 1. maja 1953. V družbi ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, županov in županj, poslovnih partnerjev, predstavnikov javnih zavodov in društev ter seveda sedanjih in nekdanjih radijcev smo obujali spomine na radio nekoč, se veselili sedanjosti in nazdravili na uspešno prihodnost. Na slavnostni akademiji je igral Policijski orkester, ob njem sta zapeli dolgoletni glasbeni prijateljici Štajerskega vala Nina Pušlar in Nuša Derenda.

Nina Pušlar in Nuša Derenda ter Policijski orkester so poskrbeli za nepozaben večer. (Foto: Nik Skerbiš/Mediaspeed in Nataša Müller))

Radio »Trije Jožeti«
1. maja 1953 sta se zaslišala prvi pozdrav ter puntarska pesem »Le vkup, le vkup, uboga gmajna«, takrat z Radia Društva ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, ki so ga zasnovali domačini – entuziasti, zbrani v Društvu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, ki so radio v prvih letih tudi vodili ter ga kreativno in tehnično izpopolnjevali. Med ljudmi je zaokrožilo tudi ime Radio »Trije Jožeti«, ker so za njim res stali trije Jožeti: Jože Plemenitaš, Jože Gojtan in Jože Jakoš.

Včerajšnji nostalgičen kotiček v šmarskem kulturnem domu, s starim radiem in čisto radijsko prvo mešalno mizo iz leta 1953, ki so jo izdelali radijci sami. 

»Ima, da svira!«
Oddajnik je bil sprva kar na zvoniku šmarske cerkve, radio pa je oddajal iz improviziranega studia in brez dovoljenja. Zato so ga takratne republiške oblasti v Ljubljani celo prepovedale in vrata šmarskega radia začasno zapečatile. A Šmarčani so se znašli ter po podporo šli kar v Beograd, do Josipa Broza Tita, ki naj bi naročil: »Ima, da svira!«. Na začetku je radio oddajal samo ob nedeljah, z nedeljskimi čestitkami in pozdravi, na samem začetku so pesmi za čestitke peli oziroma igrali kar v živo v studiu. Program so v naslednjih letih vseskozi širili in podaljševali dnevni čas oddajanja.

Na slavnostni akademiji smo prisluhnili koncertu vrhunskega Policijskega orkestra, sestavljajo ga akademski glasbeniki, dirigent in umetniški vodja je Nejc Bečan. 

V devetdesetih letih najbolj poslušana regionalna radijska postaja v Sloveniji
Sčasoma je radio prerasel tudi lokalno okolje Šmarja pri Jelšah. Večja prelomnica je bilo leta 1965, ko sta k soustanoviteljstvu poleg šmarske občine pristopili še občini Šentjur pri Celju in Slovenske Konjice, na radiu pa se je zaposlil prvi delavec. Tako je radio z amaterizma prešel na profesionalno delovanje. Ob 35-letnici je radio začel oddajati preko UKV oddajnika na Boču. Tako je postal slišen po vsej Štajerski, zato so se ob 40-letnici takratni radijci odločili in obstoječemu imenu Radio Šmarje pri Jelšah dodali še - Štajerski val. Radio Štajerski val je bil vedno blizu ljudi in v devetdesetih letih je bil kar 7 let zapored najbolj poslušana regionalna radijska postaja v Sloveniji. Na prelomu tisočletja so se začele porajati številne nove radijske postaje, s katerimi si danes delimo skupni medijski prostor.

Skozi večer se je na odru predstavila tudi naša radijska ekipa. Ob jutrih vam družbo delajo voditelja Lovro Sadek in Davor Pušnik ter novinarka Nina Slak. 

Od letos tudi digitalno
Ves čas je radio deloval v Šmarju pri Jelšah, leta 2010 pa se je preselil v Šentjur, od koder oddaja še danes, 24 ur na dan. Ob svoji 70-letnici je radio dobil novo darilo – po celotni vzhodni Sloveniji je slišan digitalno, preko sistema DAB+. Ob tem radijski eter dopolnjujejo še bogate vsebine na spletni strani ter na različnih družabnih omrežjih.

Verodostojno informiranje, zabava in prijetna družba
»Kot vse, se je tudi radio kot medij skozi desetletja vseskozi spreminjal, izjemno je napredovala tehnologija, tudi podajanje vsebin je danes drugačno kot nekoč, saj se trendi spreminjajo. Sama vloga radia pa se v vseh teh letih ni bistveno spremenila. Naše osnovno poslanstvo so še vedno odgovorno, verodostojno informiranje, zabava in prijetna družba. Radio ostaja naš zvesti spremljevalec, tako doma kot v avtomobilu, v času počitka in ob delu, ko smo v družbi in ko smo sami. Njegova vloga je še posebej prišla do izraza v času socialne izolacije med epidemijo, ko smo marsikomu bili edina družba,« ob 70-letnici pravi programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković.

Sedanja programska direktorica Greta Kokot Rajković je spomine obujala z nekdanjo direktorico in urednico, ki z radiem sodeluje še danes, Mimico Kidrič. 

Ministrica dr. Asta Vrečko: Nihče ne more nadomestiti lokalnih medijev
O pomenu lokalnih medijev je na sinočnji slavnostni akademiji spregovorila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. »Lokalni mediji imajo pomembno vlogo, ki je ne more nihče drug nadomestiti. Ob tem, da se ukvarjajo z lokalnimi novicami, tudi tistimi, ki v nacionalnih medijih morda niso toliko prisotne, je ključno, da dajo tudi vpogled na nacionalne in mednarodne dogodke iz lokalnega vidika. Hkrati so absolutno eni izmed prvih v vrsti zagotavljanja ustavne pravice obveščanja. To, da si obveščen o svojem dogajanju, da lahko vidiš, čutiš, kaj delajo tvoji kolegi, prijatelji, znanci in sokrajani, kaj se dogaja v tvoji lokalni skupnosti, je pravzparav tista nujnost, ki nas ohranja kot skupnost. Lokalni mediji so, in to se kaže tudi v evropskh direktivah, ključni za razvoj demokracije, za razvoj lokalnih skupnosti in hkrati prispevajo k večji pravičnosti, dostopnosti celotne družbe,« je dejala ministrica in med drugim poudarila nujnost posodobitve zelo stare medijske zakonodaje, ki bo naslavljala probleme in izzive sodobnih medijev.

Urednica informativnega programa Anja Deučman je o vlogi lokalnih medijev in izzivih, s katerimi se spopadajo, spregovorila z ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko.

Radio je bil in radio bo
»Radio je bil, ko mene še ni bilo, radio je in radio bo. V to sem prepričan. Doživel je mnogo preobrazb, mnogo jih še bo. Naš radio ne bo utihnil, tako kot tudi ostali ne. Ljudje radi poslušamo radio v vseh življenjskih obdobjih. Poslušamo pa ga tudi takrat, ko sploh ne vemo, da ga poslušamo, ampak nam igra nekje v ozadju. Verjamem v še naslednjih 70 let radia Štajerski val,« je na slavnostni akademiji dejal direktor Štajerskega vala Roman Moškotevc in povabil še na ostale dogodke, s katerimi bo radio proslavil častitljiv jubilej.

Direktor Štajerskega vala Roman Moškotevc radiu napoveduje svetlo prihodnost.

Praznovanja s športom in glasbo
Na njih se bomo družili s poslušalci. 3. junija bo že 6. Afroditin tek s Štajerskim valom v Rogaški Slatini, ki ponuja tekmovalni progi na 5 in 10 kilometrov ter netekmovalno, kilometrsko traso, letos pa prinaša še dve novosti – pohod na Janino in vozičkanje za mamice, očke, dedke in babice z otroškimi vozički.

V Šmarju pri Jelšah bo 16. junija veliki koncert Šmarska noč s Štajerskim valom, na ploščadi pred kulturnim domom bodo nastopili Mi2, Poskočni, Kvartet Pušeljc, Stil in Alfi Nipič.

Drugi del praznovanja bo v jeseni, 22. septembra bo v Šentjurju, kjer radio danes deluje, velika zabava pod šotorom Šentjurfest, 27. oktobra pa v Podčetrtku zabavno-glasbena prireditev Večer s prijatelji. Na obeh dogodkih bodo za zabavo poskrbeli številni naši glasbeni prijatelji radia. Ob tem bo ob radijski 70-letnici še več manjših prireditev.

Nuša Derenda in Policijski orkester sta zbrane v dvorani dvignila na noge.

70-letnico spremlja slogan Radio Štajerski val – prijatelj za vse čase. Še več foto utrinkov si oglejte v spodnji fotogaleriji. (Foto: Nik Skerbiš/Mediaspeed)