september 14, 2023

Med Poljčanami in Šmarjem žarišča nevarne bolezni za trto

Širi se zlata trsna rumenica

V dneh pred zakasnelo trgatvijo vinogradnikom skrbi povzroča zlata trsna rumenica. Bolezen se po Štajerskih okoliših širi hitro, povzroči pa lahko veliko škodo na vinski trti. Žarišča so bila nedavno zaznana tudi na območju Poljčan in Šmarja pri Jelšah.

Zlata trsna rumenica se širi hitro, nova žarišča so se pojavila tudi v okolici Poljčan in Šmarja pri Jelšah (foto: KIS)

Pristojni veliko primerov zlate trsne rumenice na vzhodnem delu države zaznavajo v Ormoško-ljutomerskih goricah (na območju Ptuja) ter v Lendavskih goricah, kjer se je bolezen ustalila. Tam zdaj potekajo zamejitveni ukrepi, a se rumenica kljub temu že širi na druga območja. O žariščih poročajo tudi iz okolice Poljčan in Šmarja pri Jelšah.

Zlata trsna rumenica (Grapevine flavescence dorée) je neozdravljiva bolezen trte, ki jo povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence dorée. Prizadane lahko vse vrste vinske trte, širi pa se izjemno hitro. Prenaša se s pomočjo majhne žuželke - ameriškega škržatka. Bolezen ni ozdravljiva. Poznana je tudi navadna trsna rumenica, ki pa ni tako nevarna.

Kako zlato trsno rumenico prepoznati, razlaga Jože Miklavc s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor:

Bolezen se pozna tudi na grozdju:

Če vinogradniki v bolezen niso prepričani, lahko naročijo analizo. Okuženih trsov ni mogoče ozdraviti, zato ji morajo pridelovalci nemudoma izpuliti in zavreči. Možna pa je preventiva, tudi na domačih brajdah. Miklavc pojasnjuje:

Ob tem lahko pride tudi do zamenjave:

Strokovnjaki opažajo, da število primerov zlate trsne rumenice iz leta v leto narašča eksponentno, torej je vsako leto primerov veliko več. Od konca meseca junija morajo tako vinogradniki veliko pozornosti nameniti omejevanju ameriškega šrkžatka, ki bo v tem mesecu upočansnil svojo aktivnost. Le tako bodo lahko ohranili svojo vinogradniško dejavnost. (ViP)