september 12, 2023

Za vedno je odšel Dani Sovinc, nekdanji vodja tehnike na našem radiu

Radijci Štajerskega vala z žalostjo sporočamo, da se je poslovil naš nekdanji sodelavec, tehnik Dani Sovinc. Radijci se ga bomo spominjali kot srčnega sodelavca in dragega prijatelja.

Dani Sovinc za prvo radijsko mešalno mizo, ki je bila v funkciji vse do leta 1977.

Dani Sovinc je bil prvi redno zaposlen tehnik na Radiu Šmarje pri Jelšah, današnjem Štajerskem valu. Bil je dolgoletni tehnik in vodja tehnike, ki je bil radijskim napovedovalcem in voditeljem vedno zanesljiv sodelavec na drugi strani mikrofona. Naš sodelavec je bil vse do upokojitve.
»Zelo me je pretresla vest, da si odšel. Za vedno. Ostajaš pa v nepozabnem spominu. Spominu na leta, ko si bil kot radijski tehnik in vodja tehnike nepogrešljiv sodelavec pri razvoju Radia Šmarje pri Jelšah. Neizbrisen je tudi tvoj tehnični delež v programu, ki je naš radio pripeljal na sam vrh poslušanosti lokalnih in regionalni radijskih postaj v Sloveniji. Življenje pa gre svojo pot. Ni Ti prizaneslo s hudo boleznijo. Obrusilo Te je v dragocen briljant - briljanti pa so večni,« se je ob žalostni novici o smrti Danija Sovinca odzvala nekdanja dolgoletna direktorica in urednica našega radia Mimica Kidrič.   

Fotografija iz leta 1993, iz novega studia. Del ekipe s takratno direktorico in urednico Mimico Kidrič. Dani Sovinc je tretji z desne. 

»Spominjam se svojih radijskih začetkov ... Vedno si bil pripravljen pomagati, potrpežljivo si z nami privijal in odvijal trakove ter znova in znova preposlušal vsebino, ki smo jo prinesli s terena, in iskal, kje bi bilo najbolje odrezati in zlepiti trak skupaj. Ker tu ni bilo funkcije undo, ko smo odrezali, smo odrezali ... Pa dolgi pogovori v nedeljskih popoldnevih ob prebiranju čestitk. Nič ti ni bilo težko in za vse si našel rešitev. Svoje bogato tehnično znanje si nesebično prenašal naprej, na mlajše radijske sodelavce v tehniki. Z nami si vedno tudi rad delil kakšne zgodbe iz zgodnjih let radia, morali bi si jih zapisovati ... Dani, srečno med zvezdami!«
pa je zapisala Greta Kokot Rajković, nekoč voditeljica in novinarka na Štajerskem valu, danes programska direktorica našega radia.

Leta 2016 je Dani Sovinc prejel tudi posebno priznanje Občine Podčetrtek, za prispevek k okoljski osveščenosti v kraju.
Umrl je po dolgi in hudi bolezni, v 74. letu starosti. Pogreb bo v družinskem krogu.

Preberite še nekaj spominov na Danija Sovinca, ki so jih na našem Facebooku zapisali nekdanji in sedanji sodelavci našega radia: