maj 20, 2019

Rimske terme pred novo polmilijonsko naložbo

V naših krajih se lahko pohvalimo z bogato tradicijo zdraviliškega turizma. Eno izmed zdravilišč z najdaljšim stažem so Rimske terme, kjer zadnja leta precej denarja namenjajo posodobitvam, tako kapacitet kot programov. Letos bodo zadnje odšteli okoli pol milijona evrov.

Rimske terme so bile prvič pisno omenjene v Oglejski listini leta 1486, zares pa so zaživele po letu 1840. (Foto: Radio Štajerski val)

Znova novost za ljubitelje savn
V Rimskih termah so se letos lotili delne prenove in osvežitve namestitvenih kapacitet. Skupaj bodo za naložbo odšteli več kot pol milijona evrov. Do konca prihodnjega meseca bodo končali stilsko prenovo hotelske recepcije, v izgradnji je tudi nov wellness del, posodobili pa bodo tudi medicinsko opremo v medicinskem centru. Direktor in lastnik Valery Arakelov našteva še:

Letos bodo sicer poleg notranjosti Rimskih Term urejali, prenavljali in širili še zunanje površine.

Rimske terme imajo poleg notranjega tudi zunanji in masažne bazene.

Med gosti največ tujcev
V Rimskih termah trenutno kar 70 odstotkov gostov predstavljajo tujci, 30 odstotkov gostov pa je domačih. Med tujimi je največ Avstrijcev, Italijanov, Srbov in Hrvatov, v zadnjem času raste tudi število Izraelcev in Rusov. Po starostni strukturi prevladujejo gostje med 45 in 55 letom. Beležijo pa tudi porast mlajših gostov, starih od 20 do 30 let, predvsem parov. Po besedah direktorja Arakelova imajo gostje kljub različnim željam, potrebam in prioritetam skupni imenovalec, to je individualna obravnava. Zato v termah temu posvečajo vedno več pozornosti.

Direktor in lastnik Rimskih term Valery Arakelov v historičnem delu zdravilišča.

Povezovanje z lokalnim okoljem
Trendi v zdraviliškem turizmu kažejo, da želijo gostje poleg zdraviliških storitev spoznati in doživeti tudi okolje, v katerem bivajo med svojim oddihom. To so prepoznali tudi v Rimskih termah, kjer se skušajo čim bolj povezovati z lokalnim okoljem. Arakelov razlaga:

Arakelov ob tem dodaja, da delajo na tem, da se tudi lokalno okolje počuti del njihove zdraviliške zgodbe.

Ne le dobrote s sestavinami lokalnega izvora, v Rimskih termah lahko poskusite tudi konjak, ki ga v svojem vinogradu v Armeniji sam prideluje direktor Valery Arakelov.

Leto 2018 v številkah
V Rimskih termah so lani ustvarili za približno 8 milijonov evrov prihodkov, kar je 6 odstotkov več kot leta 2017. Število nočitev se je glede na leto poprej zmanjšalo za 2 odstotka, a so jih realizirali po višji ceni, zato upada prihodkov niso zabeležili. Številke so sodbudne, pravi Arakelov, in vsako leto počasi rastejo. Za primerjavo, pred petimi leti so prihodki znašali 2,7 milijona evrov. (NS)