januar 13, 2019

Se Slovenci držimo zaobljub?

Ob vstopu v novo leto slišimo marsikatero zaobljubo – o hujšanju, varčevanju, opuščanju slabih navad. Preverili smo, v kolikšni meri takšne navade obdržimo. Statistika ne laže.

Nič zato, če je že januar. Zaobljube lahko začnete uresničevati katerikoli dan v letu. (foto: Pixabay)

Opuščanje škodljivih razvad
Številni obljubijo, da se bodo v novem letu odpovedali alkoholnim pijačam. Vendar je po podatkih Statističnega urada Slovenije v minulem letu kar 56 odstotkov Slovencev, starih vsaj 16 let, najmanj enkrat mesečno poseglo po alkoholu. Zaradi alkoholne bolezni je v minulem letu zdravniško oskrbo potrebovalo 686 Slovencev, 364 pa jih je zaradi alkoholne bolezni jeter umrlo. Med novoletnimi zaobljubami se pogosto znajde opuščanje še ene škodljive razvade – kajenja. Lani je med Slovenci, starimi 16 ali več let, kadilo 22 odstotkov prebivalcev. Kar 1.233 pa jih je zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umrlo.

Zdravo življenje
Veliko Slovencev se po novoletnih praznikih odloči izgubiti nekaj kilogramov. Ob tem statistični podatki kažejo, da je čezmerno hranjenih 52 odstotkov Slovencev, 45 odstotkov je normalno hranjenih, trije odstotki pa so podhranjeni. Pogosto si tudi obljubimo, da bomo uživali bolj zdravo prehrano. Po statističnih podatkih se tega precej držimo. Sadje in zelenjava se pogosto znajdeta na jedilnikih Slovencev. Približno 70 odstotkov jih vsaj enkrat dnevno uživa sadje in/ali zelenjavo, slabih 30 odstotkov po sadju in zelenjavi posežejo večkrat tedensko, skoraj 3 odstotki pa redkeje. Več sadja in zelenjave pojedo ženske. Na seznamih zaobljub ne manjka tudi redna telovadba. Raziskava med polnoletnimi Slovenci kaže, da je 60 odstotkov prebivalcev zadosti telesno aktivnih, 24 odstotkov Slovencev se giba premalo, 16 odstotkov pa se lani sploh ni gibalo.

Več potovati
Svet postaja vse manjši in številni kraji so vse bolj mamljivi. Zato ni nič nenavadnega, da želijo številni v novem letu odkrivati del sveta, ki ga še ne poznajo. Lani se je na vsaj eno zasebno potovanje odpravilo 1,2 milijona Slovencev. 16 odstotkov jih je raziskovalo le Slovenijo, kar 53 odstotkov pa je počitnice preživelo v tujini. 31 odstotkov jih je potovalo tako znotraj kot izven meja Slovenije.

Če pa vam za zaobljube že kmalu zmanjka časa, lahko poskusite obdržati katero od spodnjih.

Izključite telefon
Način življenja marsikomu ne dopušča vsakdana brez pametnega telefona. Vseeno pa ga kdaj izklopite. Vaši najbližji bodo zagotovo veseli, če jim boste o svojem dnevu povedali brez pogledov, ki uhajajo na ekran.

vir: Giphy

Bodite prijazni
Preprost nasmeh, pozdrav, prosim ali hvala, lahko marsikomu polepša dan. Tudi trgovki, ko greste po nakupih, natakarju, ki vam postreže kavo, ali nekomu, ki morda potrebuje le vzpodbudno besedo ali dve. Prav tako lahko dobrodelnost iz decembra razširite na vse leto. Ali pa obiščete starejšega sorodnika, ki morda potrebuje družbo.

vir: Giphy

Vzemite si čas zase
Karkoli že to pomeni vam. Vikend maraton najljubše serije, izlet v naravo, popoldne ob dobri knjigi, nekaj minut več na sprehodu s psom ali dan, posvečen tistim, ki jih imate najraje. Da si boste leto 2019 zapomnili po lepih stvareh. (TMG, vir: Surs, Mirror)

vir: Giphy