oktober 22, 2018

Šmarski učenci za en dan novinarji

Nekaj učencev Osnovne šole Šmarje pri Jelšah je to soboto čisto od blizu spoznalo delo novinarjev. Pet učenk se je preizkusilo tudi v radijskem novinarstvu. Raziskovale so noč čarovnic, prisluhnite, kaj so ustvarile.

Radijska ekipa je spoznavala tudi obdelavo posnetkov. Pri tem ji je pomagala tudi novinarka in urednica našega informativnega programa Anja Deučman. (Foto: Štajerski val in MKK Netek)

Od priprave do prispevka
Konec tedna so se v Šmarju pri Jelšah otroci za nekaj ur prelevili v novinarje. V okviru delavnice Novinar za en dan, ki sta jo pripravila Mladinski kulturni klub Netek in šmarska osnovna šola, so poprijeli za svinčnike, prižgali diktafone in se preizkusili v novinarskem delu. Spoznali so ga od iskanja podatkov in priprave vprašanj do pogovora s sogovorniki in končnega oblikovanja besedila. Pri tem sta jim s svojimi nasveti pomagali novinarka Infodroma Neža Prah Seničar in urednica informativnega programa na Štajerskem valu Anja Deučman.

Kako na radiu zveni noč čarovnic?
17 učencev je v skupinah spoznavalo različne novinarske žanre. Nekaj jih je pripravilo intervju s komikom Alešem Novakom, ena od skupin je raziskovala slovenske pragozdove, druga bližajoče se lokalne volitve. Četrta skupina pa se je preizkusila v radijskem novinarstvu. Nina Hrup, Špela Gobec, Nadja Javornik, Iza Vogrinc in Klara Murko so na šmarskih ulicah nekaj ljudi povprašale o noči čarovnic, njihova sogovornica je bila tudi knjižničarka. Pripravile so radijski prispevek o tem vse bolj priljubljenem prazniku in o tistih, ki z metlami in špičastimi klobuki zadnji dan v oktobru pridejo med nas – čarovnicah. Kaj so učenke pripravile, slišite v spodnjem posnetku. Ujamete pa jih tudi na naših radijskih valovih. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Prispevek učenk o noči čarovnic