april 19, 2023

Kolesarska dirka Po Sloveniji se bo začela v Celju

Start v Celju in Žalcu, eden od ciljev v Rogaški

Sredi junija bo 29. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji. Kolesarji najboljših ekip na svetu bodo na petih etapah prekolesarili 833 kilometrov in premagali več kot 9.000 višinskih metrov. Kdaj bomo lahko zanje ob cestah navijali v našh krajih?

Utrinek z lanskoletne dirke mimo Šentjurja. Letos bo kolesarje pot skozi Šentjur vodila kar dva dneva. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Slovenija znova tudi na Eurosportu
Dirka bo od 14. do 18. junija, delno jo bo poleg Televizije Slovenija prenašal tudi Eurosport, ki bo podobe Slovenije ponesel v svet. »Ponovno je pred nami dirka Po Sloveniji, letos že njena 29. izvedba, in šesta izvedba, katere prenos si bo lahko ogledalo več kot 10 milijonov gledalcev po vsem svetu. STO bo dodatno vidnost dirke tudi letos zagotovila z oglaševanjem na Eurosportu maja, junija in julija z 230 videospoti Slovenije in destinacij, ki gostijo začetek in cilj posameznih etap, spletnim oglaševanjem na eurosport.com, objavami na družbenih omrežjih ter člankom na spletni strani Eurosporta. Pomembno je, da dirko prenaša tudi RTV Slovenija, saj se s tem krepi želja po aktivnem oddihu in življenjskem slogu prebivalcev Slovenije,« pravi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.
Spremljanje kolesarske karavane je zanimivo doživetje tudi za gledalce, ki po nekaterih cestah mimo navijačev peljejo kot hiter vlak. (Foto: arhiv Štajerskega vala)  

Za nas zanimivi predvsem prva in druga etapa
Med številnimi gostitelji dirke bodo tudi naši kraji. Predvsem prva od petih etap bo v celoti po našem delu države. Začela se bo v Celju, ki je lani dobilo naziv naj gostitelja dirke, cilj pa bo v Rogaški Slatini. Za kolesarje – organizatorji upajo, da bo med njimi tudi branilec lanskega naslova Tadej Pogačar – boste lahko na skoraj 190-kilometrski trasi navijali tudi v Vojniku, Polzeli, Braslovčah, Šmartnem ob Paki, Šoštanju, Velenju, Dobrni, Zrečah, Slovenskih Konjicah, Šentjurju, Ponikvi, Šmarju pri Jelšah in Pristavi.

Tudi druga etapa, ki bo v četrtek, 15. junija, bo v našem delu države. Dolga bo dobrih 160 kilometrov, začela se bo v Žalcu in končala v Ormožu. Med drugim bo vodila mimo Štor, Šentjurja, Šmarja pri Jelšah, Rogatca, Majšperka, Kidričevega in Videma pri Ptuju.

Ostale tri etape bodo od Grosuplja do Postojne, od Ljubljane do Kobarida in od Vrhnike do Novega mesta. Podbrobne profile in časovnice vseh etap najdete TUKAJ. Kako je bilo na eni od etap lani, pa preverite TUKAJ. (AD)