april 14, 2023

KK Jelša: Majhni ekipi z velikim srcem osvojili Sarajevo

International Youth Basketball Tournament

Košarka je v naših koncih močno zasidrana in za njeno prihodnost se nam ni treba bati. To dokazujejo mladi iz Košarkarskega kluba Jelša iz Šmarja pri Jelšah, ki so se nekaj dni nazaj vrnili z Mednarodnega košarkarskega turnirja v Sarajevu. In ne praznih rok. 

Dekleta U16 KK Jelša, prvakinje v svoji kategoriji. (Foto: Radio Štajerski val)

Košarkarski klub Jelša je del svojih članov (U16 deklice in U16 dečki) ponovno nagradila z obiskom enega izmed mednarodnih košarkarskih turnirjev. Na turnirju, ki ga je med 6. in 9. aprilom gostilo Sarajevo, so sodelovale ekipe s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Madžarske, Turčije in Slovenije.

Fantje U16, KK Jelša, so se znašli v izjemno močni skupini velikih klubov iz Beograda, Zemuna, Szedeaka (Madžarska) in Heliosa Domžale. Želja po uspehu in zmagah je bila izjemna. Jasna in natančna navodila pomočnice trenerja Katarine Rumpf, sicer trenerke selekcij U12 in U14, ter discipliniranost, osredotočenost in vztrajnost fantov, so privedli do prve zmage, kjer je v zadnji sekundi ob bučnem navijanju staršev in deklet padel veliki Beograd. Naslednji dan so morali fantje najprej priznati premoč Madžarom, a so se hitro zbrali in še isti dan premagali Helios iz Domžal. V tem trenutku so dosegli veliko več od pričakovanega. S svojo srčnostjo in neverjetnim ekipnim duhom so kot prvi v skupini pristali v četrtfinalu najmočnejše selekcije na turnirju. Ekip U16 je bilo kar 28.

Za ekipo Jelša dečki U16 so nastopili Samo Šprajc, Vid Žolgar, Jakob Gobec, Patrik Johan, Matic Prah, Edin Chekovikj, Tai Rodić, Gašper Rovišnjak in Jakob Šimunič

Kljub odlični igri, kjer niso popustili ali obupali niti za trenutek, so morali priznati premoč srbskemu klubu iz Zemuna in tako turnir zaključili na 8. mestu.

Po uvodnih lažjih dveh tekmah proti ekipama Podbočje iz Slovenije in Hrasnice iz Sarajeva, so se dekleta U16, KK Jelša, najprej srečale s prvim resnim nasprotnikom - vrstnicami iz Maribora. Po slabem uvodu so tekmo izgubila in se kot drugo uvrščena ekipa uvrstila v polfinale, kjer jih je že isti večer čakala ekipa ŽKK Konjice. Punce so pokazale popolnoma drugačno igro in željo ter z zmago pristale v velikem finalu, kjer so se ponovno pomerile z ekipo VBO Maribor.

Zbranost, osredotočenost, odlična igra ter strastno vodenje Pije Šilec so jih pripeljali do tesne zmage in prvega mesta. Za ekipo Jelša deklice U16 so nastopile Anja Močnik, Zala Kobilšek, Laura Aračič, Nina Sovinc, Maša Krivokapič, Eva Volovšek in Mia Jančič, ki je bila izbrana za MVP turnirja v skupini deklet U16.

Fantje in dekleta so pokazali, da sta majhni ekipi z velikim srcem, ki lahko, v velikem mestu, ob velikih ekipah spišeta nepozabno zgodbo.

Trenerji Pija Šilec, Katarina Rumpf in Peter Markovinovič st. so lahko na svoje delo izjemno ponosni. So trenerji, ki otroke učijo, da v življenju ne štejejo samo zmage. Da je zmaga na igrišču nepomembna, če v ekipi ni prijateljstva, spoštovanja in spodbude.

Turnirji in skupna druženja otroke povežejo in so odlična popotnica za naprej. Na nove zmage! (KŽ)