julij 23, 2023

Olimpijski festival evropske mladine: Maribor gosti 48 držav

Na Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki bo v Mariboru od 23. do 29. julija, sodeluje preko 3600 športnikov in športnic med 14. in 18. letom ter okoli 800 prostovoljcev iz Evrope. Festival je odlična priložnost za promocijo Maribora in Slovenije.

Nočitvene kapacitete v času Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru so polno zasedene. Udeleženci festivala bodo nastanjeni tudi v lani prenovljenem hotelu Habakuk tik ob vznožju Pohorja. (Foto: Radio Štajerski val)

Pričakujejo preko 10 tisoč ljudi
Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) z več kot 30-letno tradicijo je največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike in športnice med 14. in 18. letom. Festival poteka vsaki dve leti v eni izmed evropskih držav. Na letošnjem festivalu v Mariboru sodeluje 48 držav evropskega kontinenta. Otvoritvena slovesnost festivala bo v Ljudskem vrtu na današnjo nedeljo. "Pričakujemo preko 3.600 športnikov, spremljevalno osebje s trenerji, fizioterapevti in ostali. Na dogodku bo sodelovalo okoli 800 prostovoljcev iz različnih držav, pričakujemo tudi veliko obiskovalcev, med njimi družine športnikov ter delegate in predsednike nacionalnih olimpijskih komitejev," razlaga vodja odnosov z javnostmi Anja Sovič in izpostavlja, da bo dogodek odlična priložnost za promocijo Maribora in Slovenije:



Ob predstvitvi prizorišč Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru je Anja Sovič, vodja odnosov z javnostmi, napovedala, da se bo prireditve udeležilo preko 10.000 športnikov, spremljevalnega osebja in obiskovalcev. (Foto: Radio Štajerski val)

Organizatorji obljubljajo spektakularen začetek festivala, ki bo za ogled na voljo v živo in na nacionalni televiziji. Vstopnice za dogodek lahko dobite brezplačno na spletni strani mojekarte.si.

Slovenijo predstavlja 196 članov
Slovenska reprezentanca na OFEM-u je ena največjih, saj nas bo predstavljalo 196 članov. Na Štajerskem se bo predstavilo 71 športnic in 67 športnikov. To je najštevilčnejša reprezentanca v samostojni Sloveniji, ki je nastopila na poletnem OFEM-u. Športna tekmovanja z atraktivnimi spremljajočimi dogodki bodo na različnih prizoriščih mesta Maribor vse do 29. julija. V tem času bodo športniki tekmovali v enajstih športnih panogah, med katerimi so na festivalu tri nove, in sicer rolkanje, gorsko kolesarjenje in košarka 3x3.
Organizatorji napovedujejo spektakularen začetek festivala, ki bo na na ogled v živo in na nacionalni televiziji. Vstopnice za dogodek so brezplačno na voljo na spletni strani mojekarte.si. (Foto: Radio Štajerski val)

Priljubljena turistična doživetja
OFEM v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor ponuja pester spremljevalni program ob koncertih, tržnici lokalnih izdelkov in drugih dogodkih. Med najbolj priljubljenimi turističnimi doživetji so ogledi mestnega jedra, zgodba najstarejše trte, Vinagova klet, tradicionalno splavarjenje na Dravi in gastronomska odkrivanja vinorodne okolice. Festival ima različne prizorišča, vključno s turistično informacijsko stojnico na Glavnem trgu, fan cono na Trgu svobode, relax cono v Mestnem parku in dogodke z vstopnino na Mariborskem otoku. Dogodek predstavlja vrhunec poletne sezone v destinaciji Maribor z okoli 30.000 pričakovanimi prenočitvami.

Maribor - gostoljubni gostitelj v razcvetu 
Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, se veseli dobrih turističnih rezultatov in želi izkazati Maribor kot gostoljubnega gostitelja. "Dobre turistične rezultate beležimo že v prvem polletju in se tako upravičeno nadejamo novih mejnikov v številu prenočitev in turističnih prihodov. Maribor se postavlja ob bok slovenskim turističnim ikonam, pri čemer se želimo v prvi vrsti izkazati kot kakovostni in gostoljubni gostitelji, kar nam bo v času OFEM-a zagotovo odlično uspelo. Raznovrstno festivalsko dogajanje bo velika poletna popestritev tudi za Mariborčane in okoliške prebivalce, ki bodo pomemben del tega izjemnega športnega dogodka."

Vstop na vseh 14 športnih prizorišč in večino spremljajočih dogodkov je brezplačen. Festival poteka pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in športnikom predstavlja prvo srečanje z olimpizmom ter nabiranje neprecenljivih izkušenj za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijskih iger. Podrobnejši program OFEM Maribor 2023 najdeš TUKAJ, nekaj fotografij s prizorišč festivala pa si oglej v spodnji galeriji. (SP)

 

Galerija slik