februar 18, 2022

Na Kozjanskem tri nove registrirane planinske poti

Planinsko društvo Atomske toplice Podčetrtek je ta teden v register planinskih poti registriralo tri nove planinske poti. Med njimi je tudi pot na Vetrnik, ki je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj na vrhu stoji edinstvena vetrna harfa.

Na drugi najvišji vrh Vetrnika, Županov breg, na nadmorsko višino 709 metrov, od sredine decembra vabi zvok vetra, ujetega med strune vetrne harfe. Izdelal jo je glasbenik in raziskovalec zvoka Primož Oberžan. (Foto: Občina Kozje)

Vse tri poti se začnejo v Kozjem, najdaljša med njimi, dveurna, poteka iz Kozjega na grad Kozje in naprej po grebenu Brediča do Loga nad Lesičnem, kjer se priključi na Vezno planinsko pot XIV. Divizije, ki vodi iz Sedlarjevega skozi Lesično do Koče na Bohorju.

Druga pot vam bo vzela približno uro hoje, zahodno od Brediča se odcepi v smeri preko Pašnice v Stari trg Pilštanja, kjer se prav tako priključi na Vezno planinsko pot XIV. Divizije. Ta pot, kot pravijo v Planinskem društvu Atomske toplice Podčetrtek, omogoča tudi 6-urno krožno pot iz Kozjega preko Brediča, Pilštanja in Vina gore nazaj v Kozje ali povezavo z Virštanjem.

Še ena na novo registrirana planinska pot pa vas v eni uri in pol pripelje iz Kozjega preko Vetrnika, imenovanega tudi Županov breg, do Zasavske planinske poti, ki vodi med Gradom Podsreda in Kočo na Bohorju. Ta pot prav tako omogoča 7-urno krožno pot Kozje, vrh Vetrnika, Oslica, Log nad Lesičnim, Bredič, Kozje ali povezavo Kozje – grad Podsreda.

Še podrobneje prisluhnite v spodnjem posnetku, s predsednikom Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek Ivanom Šalamonom se je pogovarjala Jasmina Levičar: