september 29, 2021

Planinci iz Poljčan balkanski prvaki

Slovenski planinci so se iz Črne gore vrnili z novimi odličji. Skupina iz Poljčan je postala balkanski prvak, tretje mesto pa so osvojili planinci iz Zabukovice.

Planinci iz Poljčan in Zabukovice so se v Črni gori odlično odrezali. (Foto: Gvido Španring)

Planina Vučje nad Nikšićem v Črni gori je te dni gostila balkansko prvenstvo v planinski orientaciji. Na tekmovanju, ki zahteva znanja, izkušnje in uporabo tehničnih naprav za gibanje v gorskem svetu, se je v dnevni in nočni preizkušnji pomerilo 27 ekip. V kategoriji juniorjev so se najbolje odrezali člani Planinskega društva Poljčane – srednješolci Jernej in Tine Rupnik ter Jakob Čobec. "Proge so bile orientacijsko zahtevne in ravno prav dolge. Takšna tekmovanja so tudi priložnost za druženje več generacij in udeležencev iz različnih držav. Vsakič, ko se vrnemo s takšnega tekmovanja, smo bogatejši za nove izkušnje ter se že veselimo prihodnjega srečanja orientacistov," so povedali po zmagi.

Med najboljšimi so bili tudi seniorji poljčanskega planinskega društva. Tajda Španring, Rok Skerbiš, Nejc Belec in Jaša Gričnik so bili drugi, prav tako je bila druga ekipa veteranov – Dani Belec, Gvido Španring, Sašo Skerbiš, Lovro Rap in Robi Belec. "Teren na planini je bil kraški z nekaj gozda, markantnih objektov in infrastrukture je bilo izredno malo, gozdne meje pa neizrazite, zato se je bilo za orientacijo treba posluževati reliefnih oblik. Zelo zahtevno je bilo nočno tekmovanje, kjer je bilo treba uporabiti vse osvojeno zanje, izkušnje in občutek za gibanje po azimutu," je povedal Gvido Španring.

Odlično so se odrezali tudi člani Planinskega društva Zabukovica, ki se v kategoriji do 18 let iz Črne gore vračajo s tretjim mestom na prvenstvu. (TMG)

Galerija slik