julij 30, 2023

Slovenci ob zaključku Olimpijskega festivala evropske mladine tudi zlati

Sinoči se je s slavnostno zaključno slovesnostjo v Mariboru zaključil Olimpijski festival evropske mladine. Na njem so od 23. do 29. julija sodelovali mladi športniki in športnice iz 48 držav. Slovenski predstavniki so si priborili lepo bero medalj, med njimi tudi zlat lesk. Še posebej dragocene za vse pa so izkušnje, ki pomenijo korak bližje k uresničitvi njihovih olimpijskih sanj.

 

V Mariboru je bilo v minulem tednu še posebej športno vzdušje. (Foto: EYOF Maribor 2023 Facebook)

Začelo se je s prižigom plamena miru, ki je ikonični simbol miru, prijateljstva in upanja, prižgal ga je Konjičan Tim Marovt. (Foto: Slovenia Olympic Team Facebook)

Na Olimpijskem festivalu evropske mladine 2023 v Mariboru je sodelovalo 2419 reprezentantov iz 48 držav, ki so se sinoči še zadnjič zbrali na Trgu svobode, kjer so organizatorji pripravili sprejem za mlade športnike in njihove ekipe. 

Številna odličja, osebni rekordi, nove izkušnje in kar je najbolj pomembno - neprecenljiva prijateljstva. Vse to bodo mladi športniki odnesli nazaj, v svojo domovino. Tudi Slovenija si je priborila več odličij. Zlato so osvojile odbojkarice, ki so v velikem finalu EYOF v Mariboru premagale Nemke.

 Zlate sloveske odbojkarice (Foto: Slovenia Olympic Team Facebook)

Zlate medalje v judu se je razveselila Nika TomcLeila Mazouzi je osvojila bron.

Zlata judoistka Nika Tomc. (Foto: Slovenia Olympic Team Facebook)

V finalu so zaigrali tudi rokometaši, ki so osvojili srebro. V velikem finalu EYOF Maribor 2023 so morali mlajši kadeti priznati premoč sovrstnikom iz Nemčije.

 Odlični srebrni mladi slovenski rokometaši. (Foto: Slovenia Olympic Team Facebook)

Bronasta Tia Tanja Živko, ki je z odličnim državnim rekordom za mlajše mladinke 4:19,80 osvojila bronasto medaljo v teku na 1500 metrov. (Foto: Slovenia Olympic Team Facebook)

Medalje so šle tudi v roke atletov, skupno je Slovenija na festivalu osvojila tri atletske medalje. Slovenska tekačica Tia Tanja Živko, ki sicer obiskuje srednjo medijsko šolo in je bila na praksi tudi na Štajerskem valu, je osvojila bronasto medaljo v teku na 1500 metrov. Radijci smo ponosni na našo mlado sodelavko, z njo se je pogovarjala Andreja Kukovič:

Tom Teršek je bil bronast v metu kopja, Žan Ogrinc pa je osvojil srebro v teku na 800 metrov. Val navdušenja pa je požela tudi mlada slovenska gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi, ki je dosegla bron v gorskem kolesarstvu v disciplini kros. Tenisač Svit Suljić si je zagotovil bronasto odličje. Andraž Rajher je zadnji dan nastopil še v finalu meta diska in osvojil sedmo mesto. Žan Ritlop, Val Velkavrh, Aljaž Škrinjar in Žan Ogrinc, ki so v kvalifikacijah štafetnega teka postavili državni rekord, so zadnji dan v finalu osvojili sedmo mesto. Karla Jerič je v finalu v suvanju krogle osvojila osmo mesto.
Bravo, mladi slovenski športniki in športnice! Več o festivalu in tekmovanjih in tekmovalcih pa izveste TUKAJ.

Zadnje dejanje letošnjega Olimpijskega festivala evropske mladine je predstavljal spust zastave Evropskih olimpijskih komitejev, ugasnil pa je tudi ogenj miru, ki bo ponovno zagorel leta 2025 v poletni izvedbi OFEM-a v Skopju, v Severni Makedoniji.
Za zabavo in dobro glasbo je po slovesnosti poskrbel DJ Maynamic, bodoči olimpijci pa so še zadnjič imeli priložnost začutiti utrip mesta in proslaviti svoje dosežke s prijatelji. (KK)