junij 17, 2023

V gorah ni prostora za napake!

Gore postajajo vse bolj priljubljene med pustolovci in ljubitelji aktivnosti v naravi. A obisk gora zahteva tudi posebno pozornost in skrb za varnost. O tem smo se pogovarjali s planinskim inštruktorjem, ki nam je zaupal tudi, kaj moramo spakirati v naš planinski nahrbtnik.

V gore se moramo odpraviti preudarno. (Foto: arhiv Mladinska komisija)

Inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaž Šerkezi opozarja, da se je, kot pravi, dolinsko hitro in zmedeno življenje žal prestavilo tudi v gore. Tam pa ni prostora za napake in norenje, kot barvito opiše, zato je pred odhodom v gore pomembna ustrezna priprava. Začeti moramo pri osnovah:



V gore ne smemo z vrečko v rokah, pač pa z dobro založenim planinskim nahrbtnikom. (Foto: PZS)

Hoja v gore je fizično zahtevna. Poskrbite, da ste že med letom v dobri telesni kondiciji. Za obisk gora velja načelo postopnosti, od manj zahtevnega do zahtevnejšega. V Planinski zvezi Slovenije ob tem svetujejo, da prva planinska tura naj ne bo v visokogorju, težje vzpone si prihranite za poznejši del poletja, ko boste dobro uhojeni in bolje telesno pripravljeni. Vsem tistim, ki šele razmišljate, da bi se začeli ukvarjati s planinarjenjem, pa Šerkezi predlog:

Ob primerni opremi in telesni pripravljenosti je pri odhodu v gore pomembno tudi, da o svojem odhodu obvestite bližnje, da spoštujete naravo, ostanete na označenih planinskih poteh, predvsem pa, da ste previdni. (VS)