junij 2, 2017

Srečanje pobratenih naslednje leto v Šentjurju

Letos so se prebivalci treh pobratenih mest - slovenskega Šentjurja, nemškega Neu Anspacha in francoskega Saint-Florenta-sur-Cher spet srečali pri francoskih gostiteljih v prijetnem mestecu Saint-Florent-sur-Cher v osrčju Francije.

Del slovenske ekipe v Franciji v francoskem mestecu Sancerre v osrčju vinorodnega okoliša z istim imenom (Foto: Robert Gajšek)

Medtem ko pobratenje med Francozi (Saint-Florent-sur-Cher) in Nemci (Neu Anspach) traja že 35 let, je pobratenje obeh mest s slovenskim Šentjurjem veliko mlajše, dobrih deset let traja. Pa vendar so se med nekaterimi družinami že spletle trdne prijateljske vezi, zato so vsakoletna srečanja zares prisrčna. Seveda so gostje iz Slovenije in Nemčije bili tudi tokrat nastanjeni pri svojih francoskih prijateljih doma, kar pomeni, da so v treh dneh druženja kot ena družina. Gostitelji vedno poskrbijo tudi za pester program in tudi tokrat so se francoski gostitelji izkazali. Med drugim so si letos skupaj z gosti ogledali srednjeveški park Guedelon, delovišče, na katerem po srednjeveških metodah gradnje nastaja kopija srednjeveškega gradu, v parku v središču Saint-Florent-sur-Cher organizirali mednarodno tržnico, na kateri so predstavili nekatere najbolj tipične jedi in žlahtno kapljico iz posameznih dežel, goste pa so popeljali tudi na degustacijo vin tamkajšnjega vinorodnega okoliša Sancerre, kjer pridelujejo ena najboljših francoskih belih vin. 

"Naslednje leto bomo v Šentjurju imeli kar izziv, kaj še pokazati našim gostom, kam jih še popeljati ...," razmišlja predsednik organizacijskega odbora Robert Gajšek, ki še dodaja, da so tovrstne povezave neprecenljive za povezovanje ljudi znotraj Evrope: "Takšna druženja ljudem pomenijo v resnici veliko več kot sami formalni odnosi in sodelovanje na ravni držav. Seveda je pomembno, da so ti odnosi dobri, a resnična pobratenja delajo ljudje sami."  

Morda se pogledi na usodo in različne izzive združene Evrope med posameznimi narodi razlikujejo, a je zagotovo veliko več tistega, kar nas, predstavnike treh narodov, povezuje in druži. "Menim, da so nam vsem skupne vrednote dobrih odnosov v lokalni skupnosti, zdravega okolja, dostojno plačanega dela in skrbi za družino, ne glede na to, ali smo iz Neu Anspacha, Saint-Florenta-sur-Cher ali Šentjurja," je prepričan šentjurski župan mag. Marko Diaci.

V Saint-Florentu-sur-Cher so tudi letos ustvarjali mladi treh dežel, ki so tokrat raziskovali posebej pereče, ekološke teme, ki so nam vsem skupne in so takšne delavnice super poligon za iskanje skupnih rešitev. Lara Žmaher, vodja Mladinskega centra Šentjur in spremljevalka slovenske skupine mladih v Franciji o pomenu tovrstnih projektov z mladimi: "Živimo skupaj v združeni Evropi in takšne oblike druženja nam omogočajo, da se resnično spoznamo med seboj. Ko tako prebijemo skupaj ves teden, so odnosi bolj pristni, učimo se strpnosti, medsebojnega spoštovanja in skupnega reševanja izzivov, ki jih prinaša prihodnost." 

Naslednje leto se prijatelji iz treh pobratenih mest spet srečajo v Šentjurju, in sicer med 10. do 14. majem. Vsi Šentjurčani, ki bi želeli biti med gostitelji, ste dobrodošli, še dodajajo v organizacijskem odboru pobratenja. Kot pripovedujejo večkratni gostitelji, tako na eni kot drugi strani, jezikovne različnosti niso problem. "Vse se zmenimo, pomagamo si z internetom, drugimi jeziki, angleščino, italijanščino, če je treba ... Kar pač kdo zna. Če ne gre drugače, se zmenimo pa z rokami ... (smeh)," pravi ena od navdušenih gostiteljic. Druženja so prijetna in ob slovesu so vsi skupaj že v pričakovanju novega snidenja čez leto dni. Objemi, poljubi, stiski rok, obljuba, da se srečajo znova ... Nasvidenje! Auf wiedersehen! Au revoir!

Nekaj utrinkov z letošnjega druženja v Franciji v spodnji galeriji (foto: Robert Gajšek).

 

Datoteke

O letošnjem druženju treh narodov v Franciji_2017.mp3

Kaj povezuje goste in gostitelje iz Francije, Nemčije in Slovenije.mp3

Suzanna Knaus Monchatre_v Franciji rojena slovenskega rodu.mp3