januar 25, 2019

Sto let za Almo gre v svet še njena znamka

Svetovna popotnica in poliglotka celjskih korenin Alma Karlin je sto let po začetku osemletnega potovanja po svetu dobila znamko s svojo podobo. Pošta Slovenije je izdala 40 tisoč znamk, motiv z znamke pa je svoje mest dobil tudi v kristalu Steklarne Rogaška.

Na znamki je Alma Karlin upodobljena s svojim pisalnim strojem. (Foto: Štajerski val)

Pred stotimi leti je Alma Karlin v Celju sedla na vlak proti Trstu, od koder se je odpravila v svet. Najprej v Južno Ameriko, čez srednjeameriške države v Severno Ameriko, od tam pa v Azijo in Avstralijo. V Celje se je vrnila šele čez osem let. "Podala se je na potovanje okoli sveta in ga verjetno kot prva ženska opravila brez spremstva, brez tuje pomoči, samo s svojim znanjem," o njej pove direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman. Obletnico začetka njenega prelomnega potovanja so želeli v muzeju obeležiti tudi z znamko z Almino podobo.

V Steklarni Rogaška so motiv z znamke ujeli v kristal.

Pošta Slovenije je tako v seriji Znamenite osebnosti izdala 40.000 znamk z Almo Karlin z njenim pisalnim strojem. "Alma ni zgolj celjska ali slovenska zgodba. Je evropska, celo svetovna zgodba. Bila je državljanka Evrope in sveta. Rušila je meje, ki se danes ponovno ustvarjajo," še dodaja Rozman. Izdajo znamke so v Pokrajinskem muzeju obeležili z razstavo znamk držav, ki jih je Alma Karlin prepotovala. Znamke iz časa, ko so v Celje prihajale Almine razglednice in njena pisma, bodo na ogled do začetka marca. Jeseni pa v muzeju načrtujejo obsežnejšo občasno razstavo o njenem potovanju po Vzhodni Aziji. Podrobneje o novi znamki, razstavah in Almi Karlin pa v spodnjem pogovoru s Stanetom Rozmanom. (TMG)

Ob izidu znamke je Pokrajinski muzej Celje pripravil tudi razstavo v Knežjem dvoru Znamke s poti slovenske popotnice in pisateljice Alme M. Karlin.

Datoteke

Stane Rozman o Almi Karlin in njeni znamki