februar 26, 2019

Stoletnica med knjižnimi policami

Dolgoletna knjižničarka Zofija Kincl iz Šentjurja že desetletja skrbi za knjige, ki si jih izposojajo ljudje, svojemu poslanstvu se ne odreka niti po 100. rojstnem dnevu.

Zofija Kincl popoldne praznuje z družino, že dopoldne, ko so jo obiskali tudi šentjurski župan in novinarji, pa ji je družbo delala ena od hčera. (Foto: Stajerski val)

Zofija Kincl se je rodila 26. februarja leta 1919 v Šentjurju. Danes je, tudi v Šentjurju, praznovala svoj stoti rojstni dan. Najraje se spominja svojih dni med knjižnimi policami. Skoraj 30 let je bila knjižničarka. Knjig, ki jih je prebrala, ne šteje, pravi, da bi jih bilo preveč. Nekatere je tudi predala v izposojo strankam še preden je prišla do zadnje pike. Po katerih knjigah pa najraje poseže?

Kot knjižničarka je pri izbiri knjih svetovala marsikateremu tudi mlademu bralcu. Njena hči Tea Darja Kastelic se tako spominja maminih knjižnih priporočil:

Od knjig in knjižničarstva se ne loči niti pri dopolnjenih stotih letih. V šentujurskem domu upokojencev, kjer stanuje, vodi domsko knjižnico. Vsak petek si lahko stanovalci pri njej izposodijo knjige, kar Kinclova vestno beleži. Tudi zato lahko morebitne zamudnike spomni, da je čas, da knjige vrnejo:

Njeno prvo praznovanje od štirih smo obiskali tudi mi. Še marsikaj zanimivega je slavljenka povedala. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku, tudi svoj recept za dolgo življenje nam je zaupala. Deli si ga z enim od slovenskih literarnih junakov. (TMG)

Datoteke

Pogovor z Zofijo Kincl