februar 19, 2016

Štorklji na Ljubečni dobili bolj varen dom

V Sloveniji gnezdi približno 200 parov štorkelj. In čeprav se je v zadnjih dvajsetih letih njihovo število povečalo, še vedno sodijo med ranljive vrste ptic. Pred dvema letoma se je par ustavil na Ljubečni in si zgradil gnezdo. Ker je bilo na neprimernem mestu, so ga včeraj prestavili in štorkljama omogočili varnejše domovanje.

Delavci Elektra Celje so štorkljino gnezdo pritrdili na kovinski podstavek in ga namestili na nov drog.

Štorklji postali krajanki
Znano je, da štorklje običajno gnezdijo na električnih drogovih ali višjih dimnikih. Pred dvema letoma so na Ljubečni dobili pernata sokrajana. Štrk in njegova partnerica sta si za dom izbrala električni drog na Kocbekovi ulici in si zgradila gnezdo. Krajani Ljubečne so bili ponosni, da sta si izbrali njihov kraj. Radi poudarijo, da štorklje gnezdijo tam, kjer so dobri ljudje doma. Štorklji sta se na Ljubečni dobro počutili in si ustvarili družino. Domačini so z veseljem opazovali dogajanje v gnezdu in družino Štrk, kot so jo poimenovali, vzeli za svojo. Prav zato so stopili skupaj, ko se je pokazalo, da je gnezdo nevarno in da bi lahko štorklja skupaj z njim padla na cesto. Krajevna skupnost Ljubečna se je povezala s celjskim Zavodom za varstvo narave, celjsko občino in Elektrom Celje in tako so včeraj domovanje štorkelj prestavili na bolj varno mesto. Štrka in štorkljo pričakujejo že kmalu. Z zimovanja v Afriki naj bi se vrnila konec marca.

Nekaj zanimivih dejstev
Število štorkelj zadnja leta v Sloveniji narašča. Večinoma še domujejo v severovzhodni Sloveniji, a jih je mogoče opaziti tudi drugod po državi. Gnezda si zgradijo v urbanem okolju. So okrogla, narejena iz vej in blata. Tehtajo lahko od 250 do tisoč kilogramov. Bele štorklje so selivke, ki prezimujejo v Afriki, južno od Sahare. Seliti se začnejo avgusta, v Slovenijo pa se vrnejo konec marca ali v začetku aprila. Najprej priletijo samci, ki skušajo zasesti stara gnezda, nekaj dni za njimi pa še samice. Štorklje tehtajo od 2,6 do 4,5 kilograma, v dolžino merijo od 100 do 125 centimetrov, razpon njihovih kril pa meri od 155 do 165 centimetrov. (NS)

Galerija slik