december 30, 2018

Tudi v službi se kdaj nasmejte

Kdaj ste se v službi nazadnje nasmejali? Če je od takrat minilo že kar nekaj časa, hitro poiščite šalo, s katero lahko nasmejite sebe in svoje sodelavce. Smeh je namreč tudi v službi zelo koristen.

Smeh je zelo koristen tudi na delovnem mestu.

Smeh je pol zdravja. In tudi pol učinkovitosti, če gre verjeti vrsti raziskav več priznanih tujih univerz. Ker je večina ljudi na delovnem mestu izpostavljena stresu, vse več pa je tudi delovnih mest, ki od zaposlenih zahtevajo nenehno nove in izvirne ideje, strokovnjaki za večjo učinkovitost predlagajo smeh.

Smeh kot sprostitev in zabava
Smeh namreč zmanjšuje stres in prežene zdolgočasenost. Prav tako pa so ljudje, ki se v službi kdaj nasmejejo, bolj zavzeti pri svojem delu, saj se na delovnem mestu bolje počutijo. Ker so bolj sproščeni, pa so tudi lahko bolj ustvarjalni, natančni in produktivni.

vir: giphy

S smehom za nekaj trenutkov sprostimo možgane, ko njihovo pozornost preusmerimo s službenih obveznosti. Poleg tega pa se v telesu zgodijo tudi fizične spremembe. Ko se smejimo, naše telo sprejme več kisika, kar v naših možganih sproži endorfine – hormone sreče. Vse to pospeši prekrvavitev, sprosti mišice in tako preganja fizične simptome stresa. Gromki smeh pa celo ublaži našo dojemljivost za stres in zniža krvni tlak. Zato se počutimo bolje in smo bolj sproščeni.

Smeh, ne zasmehovanje
Seveda so tudi pri humorju na delovnem mestu določene meje. Neprimerne šale ali norčevanje iz sodelavcev ima povsem nasprotne učinke. Pogosto se namreč zgodi, da se uslužbenci, ki so v manjšini, na primer ženske v pretežno moškem kolektivu, čutijo primorane, da se smejijo šalam, čeprav so te do njih ponižujoče in nespoštljive. S pravo mero smeha ter spoštljivosti in hudomušnosti v humorju pa lahko smeh močno izboljša delovni vsakdan in njegove rezultate. (TMG, vir: HBR)