oktober 20, 2016

Ugasnilo življenje peške

Na Velenjskem se je zjutraj zgodila tragična prometna nesreča. Umrla je peška. Letos so ceste na območju Policijske uprave Celje zahtevale že 17 življenj. Policisti v jesenskih in zimskih dneh ter nočeh na cestah opozarjajo še na posebno previdnost.

Za varnost v prometu smo odgovorni vsi udeleženci. (Fotografija je simbolična.)

Usodno prečanje prehoda za pešce
Tragična nesreča se je zgodila nekaj pred pol sedmo uro zjutraj v Šaleku. „45-letna peška je na prehodu za pešce prečkala vozišče, vanjo pa je trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju. Peško je nato odbilo še v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Velenja pripeljal 35-letni voznik,“ so sporočili iz celjske policijske uprave. Sporočili so še, da so bile poškodbe tako hude, da je umrla na kraju nesreče.

Za varnost odgovorni tudi pešci sami
Med 17 ljudmi, ki so letos že izgubili življenje na cestah celjske policijske urave, sta dve peški. Policisti v jesenskih in zimskih dneh še posebej opozarjajo na dodatno previdnost, saj je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabših vremenskih razmer. Prav pešci so najbnolj odroženi udeležneci v prometu. „Pešci so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise,“ sporočajo iz celjske policijske uprave. Pešce tako opozarjajo, naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju vedno prepričajo, da so jih vozniki res videli in tudi ustavili vozilo. Ob tem je treba poskrbeti, da smo v prometu čim bolj vidni. Nosite svetla oblačila, odsevne trakove in kresničke. Če ob cesti ni pločnika, je treba hoditi ob levem robu vozišča. (AD)