maj 18, 2015

V Celju slovesno ob dnevu medicinskih sester in babic

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje je proslavilo minula mednarodna dneva medicinskih sester in babic. Ob tej priložnosti je podelilo zahvale in tudi dva srebrna grba.

Grb Brigiti Rabuza in ekipi v porodnišnici
Društvo zahvale podeljuje sodelavcem in sodelavkam, ki so se upokojili, srebrni znak pa je najvišje društveno priznanje. Letos sta si ga prislužila ekipa zdravstvene nege ginekološko porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje in diplomirana medicinska sestra, zaposlena v celjski bolnišnici, Brigita Rabuza. Celjsko regijsko društvo, ki je zaživelo pred dobrega pol stoletja, sicer šteje skoraj 1.600 članic in članov.

Zaskrbljujoč položaj
Letošnji moto Mednarodnega sveta medicinskih sester je bil »Medicinske sestre – moč za spremembe, cenovno učinkovita zdravstvena nega, izboljševanje zdravja in dobrega počutja«. Predsednica društva Tomica Kordiš je v luči mota izpostavila, da so medicinske sestre zaskrbljene nad dogajanjem v zdravstvu. Poslabšanje razmer v zadnjih letih v zdravstvu po njenih besedah občutijo tako bolniki kot izvajalci zdravstvene nege. „Slednji so na deloviščih izčrpani in jih zaradi večletnega nezaposlovanja primanjkuje. Trenutno primanjkuje okoli 2.300 izvajalcev zdravstvene nege, ob tem pa se urniki zaposlenih zaradi preobremenjenosti dostikrat ne izidejo več. Zato stroka apelira na nujno sprejetje kadrovskih normativov,“ pravi. Pričakovanja medicinskih sester in babic od ministrstva so, kot dodaja, uprta v ureditev najbolj perečih področij v zdravstvu ter v reformo zdravstvene zakonodaje. Tomica Kordiš je nekaj težav izpostavila tudi v pogovoru s Karmen Šemrl. Prisluhnite na spodnji povezavi. (AD)

 

Galerija slik

Datoteke

Tomica Kordiš o položaju medicinskih sester in babic