marec 23, 2020

V Domu upokojencev Šmarje že 24 okuženih

Število okuženih z novim koronavirusom v šmarskem domu upokojencev še naprej narašča. Trenutno je okužba potrjena pri 19 stanovalcih in 5 zaposlenih. Bris bo predvidoma potreben še pri 8 osebah.

Število okuženih v Domu upokojencev je z dneva v dan večje. (Foto: Radio Štajerski val)

Vročino dobilo še 8 stanovalcev
Kot je danes sporočila tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, sta bila včeraj brisa odvzeta dvema stanovalcema, pri enem je bila okužba s COVID-19 negativna. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni, ki pa že ves teden ni bila na delu. "Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe. Vročina se je od včeraj pojavila še pri 8 stanovalcih, po izraženih kliničnih znakih in oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri 7 osebah in ena ponovitev zaradi nejasnosti predhodnega brisa," razlaga Javornikova.

Oboleli trenutno stabilnega počutja
"Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih,« pojasnjuje Javornikova.

V domu 10 zdravstvenikov iz Celja in Rogaške
Zdravstveno stanje in število obolelih se lahko zelo hitro spreminja, zato zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga pet zdravstvenih delavcev iz Splošne bolnišnice Celje, na pomoč je priskočio tudi pet zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška, še navaja Javornikova. (SP)