februar 3, 2019

V mesto ujeti diamanti

Nördlingen je na prvi pogled tipičen kraj na Bavarskem. Njegove ulice krasijo prepoznavne bavarske hiše z lesenimi okvirji in strmimi strehami. Vendar mesto skriva nekaj posebej bleščečega in glamuroznega. Nördlingen skriva kar 72.000 ton diamantov.

Na prvi pogled tipično bavarsko mesto skriva tone diamantov. (Foto: Pixabay)

Diamanti, razpršeni po Nördlingenu, niso kakršnikoli dragi kamni. Nastali so pred približno 15 milijoni let, ko je Zemljo zadel asteroid. Geologi predvidevajo, da je imel asteroid premer okoli enega kilometra, na približno takšni širini se razteza tudi Nördlingen. Asteroid naj bi tehtal skoraj 3 milijarde ton. Ko je zadel Zemljo, je zaradi visokih temperatur in pritiska nastal grob kamen suevit, ki ga sestavljajo steklo, kristali in diamanti.

Ko so se na območje v 1. stoletju pred našim štetjem tu začeli naseljevati ljudje, niso vedeli, da svoje domove gradijo na območju z najvišjo koncentracijo diamantov na svetu. Diamanti, ki jih je trk asteroida razpršil po območju, so namreč premajhni, da bi jih opazili s prostim očesom. Seuvit so tako uporabljali za gradnjo svojega kraja. Zato imajo pomembnejše stavbe v kraju vrednost, o kateri lahko govorimo v karatih.

vir: nördlingen.de

Danes prebivalci seveda vedo, da se pod njihovimi ulicami in v njihovih hišah skrivajo diamanti. Vendar če bi jih želeli izbrskati, bi morali razdejati svoj kraj. Poleg tega pa so diamanti v seuvitu manjši od 0,2 milimetra, kar seveda močno zniža njihovo vrednost, čeprav jih je zelo veliko. So pa kljub temu našli način, kako tržiti v mesto ujete diamante. Turisti z vsega sveta v Nördlingen prihajajo občudovat njegovo bleščečo arhitekturo. Ogledajo pa si lahko tudi muzej, kjer je razstavljenih nekaj primerkov iz nördlingenškega kraterja in eksponati iz drugih podobnih krajev po svetu. (TMG, vir: MentalFloss)