december 28, 2017

V Postojnski jami rekordno, te dni žive jaslice

Letošnje leto je bilo za slovenski turizem izjemno uspešno. V prvih desetih mesecih je našo državo obiskalo toliko turistov kot lani v vsem letu. S številkami so zadovoljni tudi v enem največjih slovenskih turističnih biserov – Postojnski jami. Napovedujejo rekorde.

Žive jaslice v Postojnski jami so posebno doživetje ... (Foto: Postojnska jama)

Pozitivni trendi že nekaj let
„Rezultati slovenskega turizma napovedujejo že četrto zaporedno rekordno leto. Od januarja do konca oktobra letos nas je obiskalo več kot 4,2 milijona turistov, ki so ustvarili skoraj 10,8 milijona turističnih prenočitev. V tem obdobju smo torej že dosegli številke, ki smo jih lani v celem letu, kar nas izjemno veseli,« je sredi decembra dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. O pozitivnih trendih poročajo praktično vsi turistični ponudniki, tako v večjih kot manjših krajih ter v tako bolj kot manj poznanih atrakcijah.

Več gostov, več zaposlenih, več dobička
V eni od najbolj poznanih turističnih zanimivosti v državi, Postojnski jami, ki v Slovenijo privablja turiste z vsega sveta, bo leto rekordno. „Mi smo že septembra vedeli, da bo sezona izjemna. Tako dobra je, kot je Postojnska jama v svoji 200-letni zgodovini še ni imela, tako po številu obiskovalcev kot po finančnih kazalcih,“ je za naš radio povedal direktor Postojnske jame Marjan Batagelj in dodal, da bodo imeli skoraj 7 milijonov evrov dobička, da so povečali število zaposlenih za okoli 10 odstotkov in da je jamo obiskalo več kot 1,2 milijona ljudi.

Žive jaslice – pravi spektakel
Še posebej dober obisk pričakujejo v tem božično-novoletnem času. V jamo namreč vabijo že tradicionalne, 28. žive jaslice. V Božični pravljici nastopa kar 150 ljudi, ki ob izjemnih svetlobnih efektih obujajo 16 svetopisemskih prizorov. Podrobneje o jaslicah, ki bodo na ogled še do sobote, Marjanu Batagelju prisluhnite v spodnjem posnetku. Prav tako smo ga povprašali o še eni veliki atrakciji Postojnske jame – mladičkih človeške ribice. Pravi, da 21 „zmajčkov“ pridno raste. Kako veliki so že, pa prisluhnite v posnetku. (AD)

Datoteke

Marjan Batagelj o živih jaslicah

Marjan Batagelj o mladičkih človeške ribice