december 10, 2020

V Rogatcu in Kozjem v gradnjo domov za starejše

Občini Rogatec in Kozje sta pridobili gradbeno dovoljenje za projekt novogradnje domov starejših. Dom v Rogatcu, ki bo sprejel 35 oskrbovancev, bo deloval kot dislociran oddelek Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Zgrajen bo do leta 2023. Podrobnosti o domu v Kozjem še niso znane.

Takšen bo dom starejših v Rogatcu. (Foto: občina Rogatec)

V Rogatcu poleg stalnega tudi dnevno varstvo
S pridobitvijo pravnomočnega gradbenega dovoljenja sta občini naredili pomemben korak v skrbi za starejše in postavili temelje za nadaljevanje in uresničitev projekta, so sporočili iz občin Rogatec in Kozje. Dom starejših Rogatec, ki bo deloval kot dislociran oddelek Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, je predviden na parceli ob stanovanjskih blokih v Hofmanovi ulici 3. V domu bo prostora za okoli 35 uporabnikov, ki bodo bivali v dveh gospodinjskih enotah. Nekaj prostora bo v domu namenjenega tudi za začasno dnevno varstvo in ostale servisne dejavnosti, kot so npr. frizerstvo in pediker, razlaga rogaški župan Martin Mikolič:

Izgradnjo bo plačala država
Gradnjo doma starejših naj bi v Rogatcu po terminskem načrtu začeli prihodnje leto, do takrat pa bo treba poskrbeti za vso potrebno dokumentacijo in zagotovitev financiranja, pri čemer v Rogatcu računajo na državo oz. ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter na evropski denar, pojasnjuje Mikolič.



Strošek izgradnje Doma starejših Rogatec bo predvidoma 70 tisoč evrov na stanovalca, kar pomeni, da je projekt ocenjen na okoli 2 milijona in 400 tisoč evrov. Po napovedih Mikoliča bo dom prve stanovalce sprejel v letu 2023.

Dom starejših tudi v Kozjem
Pravnomočno gradbeno dovoljenje je po navedbah občine Kozje dobil tudi Dom starejših Kozje, v katerem bo prostora za 49 uporabnikov. "S tem je občina naredila pomemben korak v skrbi za starejše in postavila temelje za nadaljevanje projekta in njegovo realizacijo. Predvideva se, da bo dom posloval kot dislocirana enota Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah,« so danes preko facebooka sporočili iz občine, kjer pa podrobnejših informacij še ne razkrivajo. (SP)

 

Projekcija bodočega doma starejših v Kozjem. (Foto: fb občine Kozje)