april 13, 2018

V Šmarju ohranjajo baročno romarsko dediščino

V Knjižnici Šmarje pri Jelšah bodo s projektom "Romarski mozaik" ohranjali in nadgrajevali bogato dediščino romarskega turizma na Šmarskem. Napovedujejo dodatno oglaševanje, delavnice in izdajo knjige o šmarskih kalvarijskih kapelah.

Muzej baroka, ki se navezuje na baročno Kalvarijo, ponuja razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel.

Šmarje pri Jelšah je s Kalvarijo in baročno cerkvijo sv. Roka, cerkvijo Matere božje na Sladki gori in Muzejem baroka Šmarje na zemljevidu najpomembnejših romarskih krajev Slovenije. Bogato dediščino tega območja želi Knjižnica Šmarje pri Jelšah ohranjati in prenesti prihodnjim rodovom s projektom "Romarski mozaik", za katerega je na 1. javnem pozivu LAS Obsotelje Kozjansko pridobila dobrih 11 tisoč evrov. Po besedah koordinatorice Vlaste Kramperšek Šuc bo projekt knjižnici in Muzeju baroka omogočil dodatno oglaševanje, najmlajšim bo prinesel pobarvanko z najpomembnejšimi kulturnimi spomeniki v občini Šmarje pri Jelšah, vsem generacijam pa v sklopu številnih delavnic priložnost spoznavanja dediščine baroka. „Izvedli bomo štiri delavnice: po dve zeliščarski in dve kuharski na temo sliv in jedi iz sliv, ob tem pa tudi delavnice baročne umetnosti in sicer baročnega okraševanja, delavnico pozlate in cizeliranja oz. okraševanje posodja. Prav tako pripravljamo delavnico izdelave fresk na svež omet in delavnico baročnih detaljov, s katerimi bomo raziskali baročno okrasje v cerkvi sv. Mihaela na Pištanju,“ napoveduje Kramperšek Šucova in dodaja, da so še posebej veseli, da bodo v evropskem letu kulturne dediščine v knjižni obliki izdali podrobno predstavitev propadanja kipov v kalvarijskih kapelah, njihove obnove in izdelave kopij. Publikacija bo delo restavratorke kiparke Nuške Dolenc Kambič, predstavili pa jo bodo v sklopu dnevov evropske kulturne dediščine konec septembra letos. V projektu, ki bo trajal eno leto, sodeluje tudi Kip Vizija. (SP)

Galerija slik