avgust 19, 2016

V Velenju rojstvo nove republike

Rudarsko mesto gosti devetdnevni Festival mladih kultur Kunigunda. Prinaša več kot 40 različnih kulturnih projektov. Dogajanje bo zavzelo celo mesto, ustanovili bodo celo novo avtonomno republiko, s svojo himno in zastavo.

Od glasbe do predavanj
Festival Kunigunda v Velenju letos pripravljajo že devetnajstič. Vsa leta pod okriljem tamkajšnjega mladinskega centra. Program je v sodelovanju z različnimi velenjskimi organizacijami, društvi, klubi in zavodi ustvarilo 80 mladih. Zvrstilo se bo skoraj 40 kulturnih projektov, priložnost za predstavitev pa bo dobilo več kot 200 umetnikov z vseh področij. Kar 50 izmed njih jih bo iz tujine, prihajajo denimo iz Francije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Turčije, Italije, Hrvaške, Urugvaja in Nemčije. Kunigunda, katere namen je druženje in praznovanje razuma ter zdrave pameti, kot so zapisali organizatorji, letos prinaša 9 koncertov.  Nastopilo bo 21 glasbenih skupin in glasbenikov, obetajo se razstave, gledališke in plesne predstave, otroške delavnice, umetniške inštalacije in performansi. Pripravljajo tudi 10 predavanj, ki se bodo dotaknila pozabljenih modrosti človeštva, manjkal ne bo niti šport.

Avtonomna kulturna cona
Osrednji dogodek letošnje Kunigunde bo ustanovitev Avtonomne kulturne cone oziroma Avtonomne republike Kunigunde. Z lastno ustavo, himno in zastavo bo ljudi spodbujala, da se osvobodijo predsodkov in nestrpnosti, ter da razmislijo, kaj lahko sami prispevajo za boljši jutri. Podrobnejši program zanimivega dogodka, ki pa ni namenjen le mladim po letih, najdete TUKAJ. (NS)