V Žički kartuziji meni izpred 550 let

23.01.2017

Jedilnik oblikujejo na podlagi pisnih virov o življenju kartuzijanov, glavni izziv pa je, kako njihovo hrano približati človeku 21. stoletja.

Najstarejše gostišče na Slovenskem, Gastuž iz Žičke kartuzije, letos praznuje 550 let. Več kot  pet stoletij obstoja bodo v gostišču obeležili s prav posebnim jedilnikom.

Pri pripravi jedilnika, ki ga bodo gostom predvidoma predstavili v marcu, jim pomaga priznan slovenski etnolog Janez Bogataj. Pravi, da jedilnik po zgledu kartuzijanov še ni povsem dokončan, na njem pa bodo prevladovale ribe, pa tudi različne vrste zelenjave. Z iskanjem sestavin, pravi Bogataj, nimajo težav. So pa morali nekatere jedi opustiti. Katere in zakaj? Odgovor poiščite v spodnjem posnetku. (TMG)

Pogovor z Janezom Bogatajem




Štajerski val v sliki