avgust 1, 2019

Zrečanom vzeli telefonsko govorilnico, a jo bodo vrnili

Se še spomnite časov pred mobilnimi telefoni, ko so bile aktualne javne telefonske govorilnice? V zadnjem desetletju se njihovo število vztrajno zmanjšuje, pred časom so jo ukinili v Zrečah, a si jo občani želijo nazaj. Želja se jim bo uresničila.

Danes javno telefonsko govorilnico že skoraj težko najdete. Največ sreče boste imeli na mestih ob javnih ustanovah. Ti dve sta denimo na železniški postaji v Celju. (Foto: Radio Štajerski val)

Govorilnica kot spomin na stare čase
Na Telekomu Slovenije zadnjih deset let postopoma ukinjajo število javnih telefonskih govorilnic. Kot je za naš radio povedala vodja odnosov z javnostmi Nataša Osolnik, jih ljudje vedno manj uporabljajo, njihovo vzdrževanje pa je drago. Postregla je z nekaj podatki:



Trenutno je v Sloveniji delujočih še okoli 830 javnih telefonskih govorilnic, njihovo število pa bodo v Telekomu Slovenije v prihodnje zmanjšali na okoli 600. Umaknili jih bodo zlasti na območjih, kjer jih ljudje zelo malo ali sploh ne uporabljajo. Med lokacijami, kjer so govorilnico ukinili pred kratkim, je tudi Cesta na Roglo v Zrečah. Prebivalci se s tem niso strinjali, zato so se obrnili na občinsko upravo, ta pa na Telekom Slovenije. Kaj so se dogovorili?



Telefonske govorilnice so danes skoraj povsem zamenjali mobilni telefoni.

Na Telekomu Slovenije ob tem sicer pravijo, da bodo pri zmanjševanju števila javnih telefonskih govorilnic upoštevali več dejavnikov, na primer količino prometa, lokacijo telefonske govorilnice, dostopnost govorilnic ter njihovo gostoto na določenem območju. Največkrat so sicer uporabljene telefonske govorilnice v javnih zavodih, najmanjkrat pa praviloma v manjših zaselkih in vaseh. (NS)