avgust 18, 2017

Vendarle našli enoten recept za prleško gibanico

Septembra bo v Križevcih pri Ljutomeru praznik prleške gibanice. Ta teden pa so javnosti predstavili poenoten recept za to slastno prleško sladico. Usklajevali so ga kar tri leta. Sestavine so enostavne, postopek pa zahteven.

Prleška gibanica ima le en nadev, visoka je od 1,5 do 2,5 centimetra. Tako je precej drugačna kot prekmurska gibanica.

Namesto 70-ih receptov le eden
Prleška gibanica je bila v preteklosti praznična jed v Prlekiji. „Samo za velike praznike so jo pripravljali, za kakšna obhajila, birme, poroke, za zaključke velikih del na kmetijah. Recimo za konec žetve ali trgatve,“ razlaga Tjaša Kos iz Kulturno, turistično in izobraževalnega društva Kelih. Da bi ji posvetili dovolj pozornosti, že od leta 2014 v Križevcih pri Ljutomeru vsakoletno obeležujejo praznik prleške gibanice. Takrat je bilo tudi prvo ocenjevanje v pripravi te sladice. Ker so opazili, da prihaja do velikih razlik tako v sestavinah kot v pripravi, so se odločili, da recept poenotijo. Društvo Kelih je takoj stopilo v akcijo in začelo zbirati recepte na terenu. Zbrali so jih več kot 70. Sledile so okrogle mize in preizkušanje receptov in po treh letih so le sestavili in sprejeli poenoten recept.

Vlečeno testo, skutni nadev, smetanov in maščobni preliv
„Prleška gibanica je, kar se tiče sestavin, tako zelo enostavna, da je za marsikoga kar pretežka za narediti,“ pravi Tjaša Kos. Razlaga, da so glavne sestavine vlečeno testo, skutni nadev ter smetanov in maščobni preliv. Kakšen je recept za pripravo, pa ji prisluhnite v spodnjem posnetku. (PŽ)

Datoteke

Tjaša Kos o sestavinah in receptu za prleško gibanico