avgust 28, 2019

Veronikina nagrada tokrat šentjurski pesnici

Za zidovi celjskega Starega gradu je sinoči odmevala poezija. Na tradicionalnem Veronikinem večeru so podelili prestižni pesniški nagradi, zlatnik poezije, ki ga je prejel pesnik Ervin Fritz, in Veronikino nagrado, za zbirko Tisoč osemdeset stopinj jo je dobila šentjurska pesnica Alenka Jovanovski.

Alenka Jovanovski je Veronikino nagrado prejela za pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj. (Foto: Radio Štajerski val)

Štiri nominiranke in nominiranec
Tudi letos je bilo za Veronikino nagrado, ki jo za pesniško zbirko leta podeljuje Mestna občina Celje, nominiranih pet pesnikov. Za prestižno pesniško nagrado, ki so jo letos podelili 23., so se potegovali Esad Babačić z zbirko Odrezani od neba, Nina Dragičević z zbirko Ljubav reče greva, Anja Golob z zbirko da ne da ne bo več prišla ..., Klarisa Jovanović z zbirko Izgnana in Alenka Jovanovski z zbirko Tisoč osemdeset stopinj. Prav slednja, Alenka Jovanovski, je dobitnica letošnje 23. Veronikine nagrade. Strokovna komisija je o njeni zbirki zapisala: »Zbirko Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj smo nagradili, ker z raznoliko in večplastno govorico najbolj neposredno izmed vseh nagovarja današnjega malega človeka, ki se je v marsikaterem pogledu znašel v brezizhodnem položaju. Obenem pa ta zbirka ponuja tudi upanje na boljšo prihodnost, ki ga avtorica pogojuje s preseganjem egoističnega pogleda ter z razpiranjem svetu in soljudem. Zato pa je potrebna tudi volja do spremembe.« Alenka Jovanovski pa o sporočilu svojih pesmi pravi:



Pesniški večer na Starem gradu Celje je s svojo glasbo popestrila Nuška Drašček.

Po Veroniki še zlatnik
Na Veronikinem večeru so podelili tudi 15. zlatnik poezije za pesniški opus, ki ga podeljuje podjetje Fitmedia, in katerega dobitnik je bil znan že nekaj časa. Prejel ga je pesnik Ervin Fritz, ki se je rodil v Preboldu, danes pa živi in ustvarja v Ljubljani. Že leta 2006 je za pesniško zbirko Ogrlica iz rad prejel Veronikino nagrado. O pomenu tovrstnih priznanj je za naš radio dejal:



Pesnik Ervin Fritz je v dar prejel Zlatnik poezije, ki ga je izdelala Zlatarna Celje.

Sicer pa so sinoči za zidovi mogočne srednjeveške utrdbe nad knežjim mestom podelili tudi malo Veroniko, za najboljšo srednješolsko pesem. Razveselila se je je Mia Valenčič, dijakinja Šolskega centra Postojna. Nagrado je prejela za pesem Resnica ali izziv. (NS)