november 6, 2019

Vetrnice v Rogatcu in Žetalah v roku štirih let?

Na ministrstvu za okolje in prostor je trenutno v pripravi osem državnih prostorskih načrtov za polja vetrnih elektrarn, med drugim tudi v občinah Rogatec in Žetale. Če bo investitor, Dravske elektrarne, dobil vsa potrebna dovoljenja, bo vetrnice postavil v roku štirih ali petih let.

Greben Maceljske gore je ena izmed osmih lokacij, ki naj bi bile po ocenah ministrstva za okolje in prostor primerne za vetrne elektrarne (Fotografija je simbolična, foto: Pixaby)

Na Maceljski gori, moč vetra še preverjajo 
Investitor, Dravske elektrarne Maribor d.o.o., načrtuje na grebenu Maceljske gore, v mejnem območju občin Žetale in Rogatec ter Hrvaško, postavitev šestih vetrnih agregatov z vsemi spremljajočimi objekti in ureditvami. Rogaški občinski svetniki so se z načrti investitorja že seznanili in, kot kaže, so prvi odzivi v lokalni skupnosti pozitivni. Projekt je še v začetni fazi, saj bo moral investitor določiti natančno lokacijo veternic in opraviti meritve jakosti vetra, prav tako bo moral pridobiti številna soglasja, pojasnjuje župan Martin Mikolič:

Stolpi visoki okoli 140 metrov
Investitor načrtuje namestitev tehnološko izpopolnjenih vetrnih agregatov, ki jih bodo sestavljali med 110 in 140 metrov visoki stolpi, premer rotorja bo med 125 in 145 metri, razlaga Mikolič in dodaja, da bo v primeru izvedbe projekta treba poskrbeti tudi za spremljajočo infrastrukturo:

Pot do vzpostavitve vetrnih elektrarn v Rogatcu in Žetalah bo še dolga. Če bo investitor, Dravske elektrarne, dobil vsa potrebna soglasja, bo vetrnice po najbolj optimističnih napovedih župana postavil v roku štirih ali petih let. Za veternice v Rogatcu ima javnost možnost podati predloge in pripombe, in sicer do 20. novembra letos. Veterne elektrarne država sicer načrtuje tudi na Plešivcu, v Mislinji, Dolenji vasi, Senožeških Brdih ter na Zajčici, Ojstrici in Paškem Kozjaku.(SP)

 (Foto: Ministrstvo za okolje in prostor)