november 21, 2023

Gračič-Bezina: Voda še ni pitna, občina želi prevzeti vodovod

Dober teden je od onesnaženja pitne vode v konjiški Krajevni skupnosti Bezina. Ta oskrbuje tudi nekaj občanov Zreč in Oplotnice. Pristojni so včeraj dobili rezultate analize vode. Kaj so pokazali?

Voda iz krajevnega vodovoda je imela vonj po fekalijah. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

Rezultati analize vode v vodovodnem sistemu Gračič - Bezina, s katerim upravlja Krajevna skupnost Bezina, so po informacijah krajevne skupnosti ter občin Slovenske Konjice in Zreče pokazali na izboljšanje kakovosti vode. Ta je zdaj primerna za uporabo, ni pa še primerna za pitje, zato jo je potrebno prekuhavati. Onesnaženje se v Bezini sicer ni zgodilo prvič, a župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc pravi, da na občini pristojnosti za urejanje tega vodovoda nimajo. Ob tem dodaja:

Glede na število uporabnikov bezinski vodovod močno presega normative, ki jih določa Pravilnik o oskrbi s pitno vodo. Ta med drugim pravi, se lahko lastna oskrba s pitno vodo izvaja za poselitveno območje z manj kot 50 prebivalci, na omenjenem vodovodu jih je okoli 350. V ostalih primerih mora javno službo zagotavljati občina. A Ratajc odgovarja:

Dodaten problem je tudi razvejanost vodovodne skupnosti. Okoli 20 odstotkov odjemalcev namreč spada pod občini Zreče in Oplotnica, tudi vodno zajetje je na območju Zreč. Pogost razlog, da se krajani ne odločijo za prenos vodovodne infrastrukture na občino, so višji mesečni stroški. A konjiški župan Darko Ratajc ob tem dodaja:

O problematiki smo želeli spregovoriti tudi s predsednikom Krajevne skupnosti Bezina Maticem Petrašem, a nam včeraj in danes pojasnil še ni podal. Kot je sicer razvidno iz objav na Facebook profilu KS Bezina, do katerih lahko dostopate spodaj, je razprava glede analiz vode ter upravljanja vodovoda precej burna.

V Občini Slovenske Konjice so sicer trije zasebni vodovodi. V dveh do težav ne prihaja, v Bezini pa, kot pravi župan, težave niso tako redke. Predvsem zato, ker zajema tudi povšrinske vode, ki jih je težje nadzorovati. (ViP)

POVEZANI ČLANKI 

V GRAČIČU BREZ VODE, TUŠIRANJE V ZREŠKI TELOVADNICI