julij 6, 2019

Za večjo varnost pešcev v Žalcu

V Žalcu gradijo pločnik ob Cesti Žalskega tabora. Naložba je del širšega projekta Ukrepi trajnostne mobilnosti v mestu Žalec, v sklopu katerega je občina v mestu že vzpostavila tudi izposojo javnih koles.

Hoja ob tej cesti bo kmalu veliko varnejša. (Foto: Štajerski val)

Najprej kolesa, zdaj pločnik
Pločnik, dolg 463 metrov, gradijo ob Cesti Žalskega tabora, od Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva do podjetja Omco. Podjetje Cizej, izbrano na javnem razpisu, je dela začelo konec junija, rok za končanje je novembra. Kot so sporočili iz Občine Žalec, bodo poleg pločnika postavili tudi javno razsvetljavo in zasadili drevesa. To je druga faza projekta Ukrepi trajnostne mobilnosti v mestu Žalec, stala bo približno 300 tisoč evrov. Spomnimo, projekt je v mesto že prinesel pet postaj za izposojo javnih koles Kolesce. Pri njem se je Žalec povezal s Celjem, Laškim in Polzelo. 

Pločnik bo predvidoma zgrajen do novembra. (Foto: Štajerski val)

Pomoč EU in države
Projekt Ukrepi trajnostne mobilnosti v mestu Žalec je v celoti vreden več kot 400 tisoč evrov. Občina Žalec bo od tega prispevala skoraj 70-odstotni delež. Preostali del bosta zagotovili Evropska unija iz Evropskega Kohezijskega sklada in Ministrstvo za infrastrukturo. „Namen projekta je izboljšanje varnosti ranljivih udeležencev v prometu in varnejša pot v šolo. Pomemben je tudi za izboljšanje kolesarskega in peš prometa, s tem pa za višjo raven kakovosti življenja v mestu,“ poudarjajo na Občini Žalec. (JB)