avgust 4, 2019

Za vedno je odložil harmoniko Tine Lesjak

V preteklem tednu smo se poslovili od še ene legende slovenske narodnozabavne glasbe. Za vedno je odšel mojster na frajtonarici, ustvarjalec mnogih odličnih viž, zbiralec ljudskih pesmi, pevec, dolgoletni mentor in učitelj diatonične harmonike, tudi okronani kralj polk in valčkov – in kot si je najraje rekel sam, »pohorski godec« Tine Lesjak.

Tine Lesjak

Tine je rad obiskal našo radijsko hišo … vedno se je odzval povabilu in vedno je prinesel v naš studio domač zven pohorske besede, dobro voljo in kanček godčevske navihanosti.

Imel je srečo, da je lahko rastel ob harmoniki. Med prostranimi pohorskimi pašniki je imel harmoniko na voljo od malega in tako jo je takoj, ko je bil dovolj močan, vzel v roke in se začel učiti igranja. Poleg frajtonarice je bilo Tinetu, kot je velikokrat poudarjal, zelo pri srcu tudi petje. Ubrano, štiriglasno fantovsko petje, kakršnega se je spominjal iz otroštva …. kakršnega je spoznaval kot mladenič v oktetu Lira in kakršnega je gojil že v ansamblu Bratje iz Oplotnice. Tine je dolga leta zbiral pohorske pesmi; iskal je stare, pozabljene godce in napeve ter v izdanih pesmaricah poskrbel, da jih bodo poznali tudi naši mladi. Bil je namreč prepričan, da »kdor ne razume ljudske glasbe, mu tudi ostala glasba ne more biti jasna«. Kot mnogokrat nagrajen avtor je sodeloval s številnimi ansambli po Sloveniji, poleg tega je bil dolga leta zelo cenjen mentor in učitelj diatonične harmonike. Zadnja leta je bil zelo ponosen na svoje sodelovanje s pevci Oplotničani.

V petek (2. avgusta) pozno popoldne je tako na poslednjo pot v Oplotnici Tineta Lesjaka pospremila množica ljudi; družina, prijatelji, glasbeniki, znanci od blizu in daleč. Tudi njegova glasba …. In njemu tako zelo ljuba pohorska beseda. S spominsko oddajo se mu poklanjamo tudi poslušalci in radijci Štajerskega vala – posnetku prisluhnite na povezavi spodaj. Naj ti bo lepo tam onstran, Tine! (A.K.)

Datoteke

TINE LESJAK - SPOMINSKA ODDAJA