julij 13, 2023

Celjski dijaki svetovni podprvaki v upravljanju reševalnih robotov

Ustvarili so 3D natisnjenega robota

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje ima svetovne podprvake v upravljanju reševalnih robotov. 6-članska ekipa dijakov je na svetovnem prvenstvu v robotiki RoboCup 2023 v Franciji osvojila drugo mesto. Ob včerajšnji vrnitvi v Slovenijo sta podprvake na matični šoli sprejela ravnateljica Simona Črep in podžupan Mestne občine Celje Uroš Lesjak.

Robot, ki je celjskim dijakom prinesel drugo mesto. (Foto: Šolski center Celje)

Na tekmovanju RoboCup 2023 v Bordeauxu, ki je največje mednarodno tekmovanje v robotiki in umetni inteligenci, si je celjska ekipa Mechatronics Rescue Team, ki šteje 6 članov, sodelovanje zagotovila že leta 2019. To so jim omogočili njihovi predhodniki v finalu svetovnega prvenstva v Avstraliji leta 2019, na katerem so bili tretji in s tem najboljši Evropejci v kategoriji »reševalnih robotov«.

Ekipo so sestavljali dijaki 4. letnika programa tehnik mehatronik: Tadej Cerovšek iz Šmarja pri Jelšah, Matej Jančič in Anže Mesarič iz Rogaške Slatine, Luka Podkrižnik iz Šentjurja, zlati maturant Aljaž Herodež iz Prebolda in diamantna maturantka Julija Weiss iz Tabora.

Ekipa Mechatronics Rescue Team na včerajšnjem sprejemu pri ravnateljici in podžupanu. (Foto: Foto Rojnik)

Kot razlaga Julija, so morali na tekmovanju ustvariti 3D natisnjenega robota, rezultat pa jih je pozitivno presenetil:


Na tekmovanju je bilo potrebno sodelovati in odpravljati ovire ter težave, ki so se pojavile. (Foto: Foto Rojnik)

Dijaki so pod mentorstvom mag. Mateja Vebra in Matjaža Cizeja dosegli končno drugo mesto. Prehiteli so jih le Mehičani, tretja je bila ekipa iz Avstralije.

Za dosežen rezultat je bil potreben timski duh. Ob tem Veber razlaga:

Z uvrstitvijo na letošnjem svetovnem prvenstvu si je šola zagotovila vstopnico za RoboCup 2024, ki bo naslednje leto v nizozemskem Antwerpnu. (SZ)