julij 17, 2022

Mlečni ali sadni? Ni važno, le da je sladoled!

Praktično vsak dan v letu ima svojo temo, tako imamo med drugim dan knjig, prostovoljcev, tudi pova. Vsako leto tretjo nedeljo v juliju pa ima svoj dan sladoled. Na današnji 15. julij si tako le privoščite kakšno kepico, sploh, če so vaši ime ali priimek, morda celo kraj, v katerem živite, povezani s sladoledom.

Kateri pa je vam najljubši? (Foto: Pixaby)

Slovenci smo ljubitelji sladoleda. Tako kažejo podatki Statističnega urada, saj si povprečen državljan privošči skoraj štiri litre sladoleda letno. Lani smo ga v Slovenijo uvozili za skoraj 16 milijonov evrov, izvozili pa smo ga kar 5-krat več, največ v Anglijo in Nemčijo. S sladoledom so pri nas povezana tudi imena. Po statističnih podatkih je bilo v začetku letošnjega leta pri nas 568 Lučk, 369 Tomov, 60 Maximov, ob tem pa še 27 prebivalcev s priimkom Kornet in 79 s priimkom Ježek. Imamo pa tudi dve naselji, ki se imenujeta Planica, in sicer v občinah Kranj in Rače-Fram. Imate raje sadne, mlečne ali čokoladne okuse? Takole pravijo poslušalci, ki smo jih pred mikrofon ujeli na konjiških ulicah:

Če bi radi sladoled pripravili doma, je z receptom včeraj postregel gost našega vip petka, letošnji zmagovalec šova Masterchef, Luka Novak:



Zmagovalec 8. sezone šova Masterchef Luka Novak je z nami delil recept za svoj najljubši sladoled.

(NS)