maj 16, 2023

Najboljši mladi voznik je Matic s Planine pri Sevnici

Matic Tovornik s Planine pri Sevnici je najboljši mladi voznik Slovenije. Zmagal je v finalu izbora Najboljši za volanom 2023, ki ga pripravljajo v AMZS.

Matic in Ana sta slavila, vsak v svoji kategoriji, za nagrado bosta eno leto vozila Fordovi pumi, v jeseni pa ju čaka še mednarodno tekmovanje. (Foto: AMZS)

AMZS je izbor za najboljšega mladega voznika in za najboljšo mlado voznico v Centru varne vožnje na Vranskem pripravil sedmič, tokrat je eden od nazivov šel v naše kraje – v moški konkkurenci je največ znanja in spretnosti pokazal Matic Tovornik s Planine pri Sevnici. Med dekleti je slavila Ljubljančanka Ana Menegalija.

»V izboru lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa. V mesecu dni je bilo rešenih skoraj 3000 vprašalnikov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti,« razlagajo v AMZS. Treba je bilo na primer voziti v krogu z različnimi pnevmatikami na drseči podlagi, reševati kritično situacijo zanašanja zadnjega dela avtomobila, prevažati polno vedro vode, ne da bi se ta razlila, in tudi ukrepati v prometni nesreči.

Kaj je bilo najtežje? Z Maticem Tovornikom, ki se bo skupaj z zmagovalko med dekleti oktobra pomeril še na mednarodnem izboru najboljšega mladega voznika in voznice v Astriji, se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku:




Med drugim je bilo treba na tekmovanju voziti po zelo razgibanem terenu, medtem ko je bilo v avtomobilu veliko vedro z vodo. Kako je razliti čim manj? (Foto: AMZS)