december 16, 2020

Obrazi Štajerskega vala: Andreja Kukovič

Tokratni december je drugačen, kot je pravzaprav že celo leto 2020. Ker radijci ne moremo biti z vami v živo, se trudimo, da stik z vami ohranjamo preko radijskih valov, zdaj pa smo se odločili, da se vam približamo še virtualno, preko spleta. 

Andreja poskrbi, da so vaša praznovanja še posebej praznična. Z vami čestita in pozdravlja.

Danes bo na vprašanja odgovarjala Andreja Kukovič. Med drugim vsako nedeljo z vami praznuje in se veseli, ko nazdravlja vašemu osebnemu prazniku. Kaj bo prva stvar po koroni, med drugim preverite v njenih odgovorih. 

1. PRVA stvar zjutraj, ko se zbudim je:
A: Pomislim, kako prijetno je pod toplo odejo (sploh pozimi). Samo še 5 minut, si obljubim, potem pa - hočeš-nočeš – začnem razmišljati, kaj me čaka v novem dnevu.

2. MOJ letni čas je:
A: Čisto zagotovo poletje. Ker imam rada sonce, morje, toploto, spanje pod zvezdami, sproščene, dolge večerne sprehode … in pogovore. In tudi, ker se takrat vsako leto »pomladim«.

3. MED epidemijo najbolj pogrešam:
A: Druženje, brezskrben obisk kakšne prireditve ali koncerta, zdajle v hladnih zimskih dneh pa tudi savne. Joj, pa kakšen večer s prijatelji, ki jih že dolgo nisem mogla objeti! Tudi če jaz kuham, ni problem! ;)

4. PRVA stvar po koroni bo:
A: Kakšen vikend izlet za dušico.

5. Pesem, ki mi v teh časih dvigne razpoloženje:
A: ... uf, glede na čas (prihaja praznični december), zdaj že malo brskam in iščem kakšne božične pesmi. Tista, ob kateri vedno na glas popevam, pa je naša zimzelena »Življenje je lepo«. Ker se vedno znova strinjam, da je res tako.

6. Za zdravje skrbim z:
A: Nekoliko bolj premišljenim jedilnikom in gibanjem zunaj. Po navadi je to kar kakšen sprehod; zlasti tisti ob gozdu res prepiha moje misli in mi nažene v mišice prijetno utrujenost.

7. Za dobro voljo skrbim z:
A: Z dobro voljo! Nasmehom, pozitivnimi mislimi in zavedanjem, da je življenje kljub vsemu tako zelo lepo. In dragoceno. Sicer pa po moje človek v vsaki stvari lahko najde kaj dobrega … če le znamo stopiti korak nazaj in pogledati na »vso reč« z drugega kota.

8. SREČA zame je:
A: Prost dan, nov cvet kakšne moje rožice, vonj po kavici navsezgodaj zjutraj; ali pa trenutek, ko srečam koga, ki ga že dolgo nisem. Dobra knjiga kakšen večer, vonj po barvah, ko končno najdem čas za ustvarjanje. Najbolj od vsega pa me osreči, ko me objame moj sin Žiga in mi napol otroško, napol odraslo zaupa, da me ima zelo rad.

9. Med korono sem se naučil/a:
A: Da se lahko čez noč uresniči scenarij norega znanstveno-fantastičnega filma. Da ni vse, kar izgleda slabo, tudi res takšno. Da lahko ljudje, ko je potrebno, najdemo v sebi neverjetno veliko moči, kreativnosti, volje, dobrih idej in načinov za prilagajanje, preživetje. Da je v življenju velikokrat treba iti navzdol, preden se lahko spet povzpneš navzgor. Da se vedno najde neka pot za izhod … v dobesednem, še zlasti pa v prenesenem pomenu. Sploh pa sem se naučila, kako zelo pomembno je imeti okoli sebe krog judi, ki jim lahko zaupaš, ki jim je mar in s katerimi si ti lahko res ti.

10. SPOROČAM TI:
A: "Da je življenje lepo! Kljub vsem težavam, ki jih prinese in kljub vsem skrbem, ki si jih naložimo na ramena. Čas tako hitro teče – tega se tudi sama zavedam vedno bolj. Res je pomembno, da se imamo radi, da drug drugemu povemo, koliko nam v resnici pomeni; da smo hvaležni za majhne čudeže življenja. Da smo, da lahko dihamo, da se imamo radi … da puščamo sledi v času. Na tak in na drugačen način!"