marec 20, 2023

Poglejte, kako veselo je bilo na Jožefovem sejmu

Najboljši golaž so skuhali Šentjurčani

V Bistrici ob Sotli je bila včerajšnja nedelja v znamenju Jožefovega sejma. Poleg bogato obloženih stojnic ni manjkalo še ostalega petsrega dogajanja. V kuhinji pod kozolcem se je v kuhanju golaža za veliko zlato kuhačo pomerilo 23 skupin iz Slovenije, pa tudi Hrvaške. Zmaga je odšla v Šentjur.

Na sejmu je bilo letos 50 ponudnikov lokalnih in domačih pridelkov in izdelkov. (Foto: Štajerski val)

Sejmarji in obiskovalci z obeh strani meje
Lepo nedeljsko vreme, dober golaž in pestra ponudba sejmarjev so privabili množico ljudi iz celotne Slovenije, pa tudi s tujine. Letos je bilo 50 sejmarjev, ki so ponujali raznovrstne izdelke, od domačih pridelkov, suhe robe, rokodelskih izdelkov, sadja in zelenjave, poskrbljeno pa je bilo tudi za najmlajše z raznimi aktivnostmi, kot so lokostrelstvo in animacije. In kaj so nam o sejmu, prodaji in obisku povedali sejmarji?



Stojnice so ponujale marsikaj. (Foto: Štajerski val) 

Tudi obiskovalci, ki smo jih ujeli pred mikrofon, so bili s ponudbo na stojnicah, dogajanjem in vzdušjem zadovoljni:

ŠUDR: naš golaž je narejen z ljubeznijo
Že tradicionalno je bilo veliko pozornosti namenjene tekmovanju v kuhanju golaža. Konkurenca je bila močna, saj se je za zmago pomerilo kar 23 skupin. Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli, je na vprašanje »kakšni bodo letošnji golaži« odgovoril: »Vsi golaži bodo dobri, zmagovalci smo vsi, ki smo danes tukaj«. Vsak golaž je bil poseben na svoj način, nekateri so bili brez glutena, drugi z dodatkom modre frankinje. Kuharji golažev pa dodajajo:

Ocenjevalna komisija v sestavi Anica Geršak, Domen Krže in Nataša Jankovič je ocenila vsak golaž, njegov okus, vonj in izgled, pa tudi urejenost prostora in samo ekipo. Pravijo, da so bili vsi golaži unikatni, eni bolj, drugi manj. V skupnem seštevku točk pa je slavila ekipa ŠUDR Šentjur z zanimivo podobo Kekca, ki je osvojila vse možne točke. O svoji zmagi in o tem, kaj je bilo odločilno za zmago ter kakšen je recept za najboljši golaž, so dejali:

ŠUDR Šentjur, zmagovalna skupina v kuhanju golaža, ki je med drugim navdušila s Kekčevo opravo. (Foto: Štajerski val)

Dogajanje na Jožefovem sejmu v Šempetru, kot se je Bistrica ob Sotli imenovala nekoč, so popestrili še starodobniki Tomos tima Sokoli, ki so s svojo ekipo sodelovali tudi pri kuhanju golaža in osvojili priznanje za zlato kuhačo.

Na prazniku so pripravili tudi slavnosti tradicionalni rez vinske trte. Obrezali so štiri vrste trt, in sicer dva rizlinga, žametno črnino in sivi pinot, ki letno dajo okrog 40 litrov vina.


Slavnosti rez vinske trte (Foto: Štajerski val)

Ni pa manjkala niti glasba, med drugim je zaigrala Godba Orlica, prav tako pa je bila tudi glasba v živo. Še več utrinkov najdete v spodnji foto galeriji. (SZ)