Praznične orehove potičke

Andreja Kukovič, 29.03.2018

Radijci smo za letošnje pomladne praznike pripravili male (le)potičke. Jih boste poskusili narediti tudi vi?

Je že res, da potica velja za kraljico slovenske kulinarike in da nas po njej poznajo ljudje širom po svetu. Pa vendar lahko človek še tako brska, pa ne najde enotnega recepta zanjo. Obstaja jih na stotine  …

… in vsi trdijo, da je to recept, po katerem ta slovenska tradicionalna sladica prav vedno uspe. No, tudi tale je takšen. S to razliko, da smo se pod njega podpisali radijci Štajerskega vala – in le poglejte fotografijo – če je uspelo nam, lahko tudi vam! Ker nas je veliko in ker smo privoščili vsakemu svojo potičko, letos iz našega recepta ni nastala ena potička, ampak veliko majhnih.

Z najlepšimi željami po dišečih pomladnih praznikih vam zaupamo naš recept.

Za testo potrebujemo:
40 g svežega kvasa, 80 g belega sladkorja, 600 g mehke bele moke, 3,5 dcl polnomastnega mleka, 40 g raztopljenega masla, 1 dcl sončničnega olja, 3 vanilijeve sladkorje, naribano limonino lupino, rumenjake 5 kokošjih jajc, 2 žlici ruma + ščep soli.

In s kakšno čarovnijo pripravimo testo?
Najprej si odmerimo in pripravimo vse sestavine, nato v manjšo posodo nadrobimo kvas. Prilijemo 0,5 dcl mlačnega mleka. Od količine vsega sladkorja in moke vzamemo po eno žlico vsakega in oboje primešamo h kvasu. Premešamo in damo na toplo, da vzhaja. Moko presejemo v večjo vzhajalno posodo in vanjo naredimo jamico. V drugi posodi zmešamo vse tekoče sestavine (raztopljeno maslo, mlačno mleko, olje, rum, rumenjake, preostali sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino in tudi sol). Ko kvasec naraste, ga zlijemo k moki in dodamo mešanico tekočih sestavin. Na hitro zmešamo s kuhalnico.  Nobene panike! Masa je tu še precej tekoča in lepljiva, zgostili jo bomo kasneje. Malce pomokamo testo, ga zapremo v vzhajalno posodo in počakamo, da na toplem vzhaja.

Ko testo približno enkrat naraste, mu dodamo toliko moke, da ga lahko lepo pregnetemo z roko. Ko odstopi od posode in rok, ga spet pustimo vzhajati, vmes pa pripravimo nadev.

Če naj bo praznična potička orehova, potem se držite tegale recepta:
600 g zmletih orehov, 2 veliki žlici kakava v prahu, 250 g sladkorja + vanilijev sladkor, 2,5 dcl sladke smetane, ščep soli in stepen sneg iz štirih beljakov.

Previdno zmešamo nadev in na dobro pomokani površini razvaljamo testo. Naj bo čim bolj kvadratne oblike. Enakomerno ga namažemo z nadevom; lahko potresemo z rozinami in cimetom v prahu, nato pa ga zvijemo v enakomeren zvitek. Iz te količine boste dobili en velik šarkelj s premerom 35 cm (ali 3 majhne s premerom 20 cm; če se boste – tako kot mi – odločili za majhne (le)potičke, pa jih lahko iz te količine pričakujete 36). Pripravljen zvitek previdno položite v pomaščen model za peko. Po vrhu premažite z mešanico rumenjaka in sladke smetane ter zvitek večkrat prebodite z leseno paličico. Pecite pri 180 stopinjah približno 1 uro (majhne potičke od 20 do 25 minut).

In to je ta čarovnija, ki iz stanovanja pomaga narediti dom … iz navadnih dni pa čudovite praznike. Naj vam odlično uspejo!
Štajerski val v sliki